כשמנהלים תקציב משפחתי חודשי, האם צריך לתעד כל קנייה? התשובה היא כן. רק תיעוד מדוייק, יאפשר לכם לדעת בדיוק על מה – וכמה – אתם מוציאים
פעמים רבות כשאני מדבר עם אנשים על התקציב החודשי המפורט שאנחנו מנהלים בבית, ושכדאי מאוד שתנהלו גם כן אם אתם רוצים להתחיל לחסוך ולצאת מהחובות, אחת התהיות שחוזרות שוב ושוב היא "אתה באמת מתעד כל דבר שאתה קונה? למי יש זמן/רצון/כוח/זכרון" לעשות דבר כזה?
אז ראשית, כן. אנחנו מתעדים כל דבר שאנחנו קונים בבית. גם כשאני הולך אל מכונת החטיפים בעבודה וקונה שם שוקולד בשקל וחצי (אבל זכרו – לא לקנות שם פחיות!), אני מעדכן את זה מיד בתקציב. גם אם אני קונה ארטיק בחוץ. וכמובן, מיד אחרי הקנייה בסופר, או תשלום כזה או אחר באינטרנט. זו הדרך היחידה לעקוב באמת אחרי ההוצאות אל מול ההכנסות שלכם.
אנשים חושבים שההוצאות הקטנות לא כל כך משנות. "אני אקנה משהו קטן פה, משהו קטן שם… זה לא ישנה כלום אל מול הר החובות!" – אז זהו, שההוצאות "הקטנות" הן בדיוק אלו שגורמות לתקציב החודשי להתפקשש. לפני שעברנו בבית לעבוד עם תקציב כתוב ומדויק, היינו עושים תמיד תקציב "וירטואלי", בראש. ובתקציב הנהדר ההוא, תמיד היינו מגיעים בסופו של דבר למסקנה שאנחנו מוציאים בחודש 1,000 ואפילו 2,000 שקל פחות ממה שאנחנו מרוויחים.
ובכל זאת – שוד ושבר – החוב שלנו רק גדל מחודש לחודש. איך זה יכול להיות? כי זה מתחיל עם השוקולד בשקל וחצי, נמשך עם ה"השלמה" היקרה של החומוס ב-AM:PM, ונגמר בבטריה חדשה לטלפון שקניתם ב-50 שקל באינטרנט. את כל אלה אתם לא מכניסים לתקציב, כי זה "קטן", כי זה "לא באמת ישפיע" – ועד מהרה, אתם מוציאים בחודש מאות – ולפעמים אפילו אלפי שקלים יותר ממה שנדמה היה לכם שאתם מוציאים.
לרישום המדויק של כל הוצאה יש עוד תפקיד חשוב – הרישום הזה גורם לכם לשים לב למחיר של הדברים שאתם קונים. אולי כך תשימו לב סוף סוף שהחומוס הזה שקניתם כ"השלמה" ב-AM:PM, עלה לכם 50 אחוז יותר ממה שהיה עולה לכם בסופר הזול. ואולי תחשבו פעמיים לפני שתקנו מוצר כזה או אחר באינטרנט, אפילו זול יחסית – כי פתאום אתם שמים לב שכבר לא נשאר מספיק כסף בשבילו בתקציב.
ומספיק עם התירוץ הזה של "אין לי זמן ו/או כוח" לתעד כל דבר. היום, כשאפשר לעשות את הכל באמצעות אפליקציה בטלפון (למשל באמצעות האפליקציה הנלווית של תוכנת התקציב שאני משתמש בה, YNAB, או בעזרת עשרות אפליקציות אחרות שקיימות גם לאייפון וגם לאנדרואיד), התיעוד הזה לוקח בטלפון בדיוק חצי דקה לכל קנייה. ואפילו אם אין לכם טלפון חכם – וכשהתחלנו עם התקציב, עוד לא הייתה לי אפליקציה מתאימה – זה ממש לא סוף העולם לעשות את זה בכתב. מתעדים על פתק בזמן הקנייה, ואחר כך בבית מעדכנים את התקציב הכולל.
רוב האנשים מוכנים בדרך כלל להשקיע הרבה זמן כדי לקבל עוד קצת כסף בעבודה. ומוכנים לפעמים להשקיע הרבה זמן כדי לבדוק מחירים ולחסוך בין חנויות שונות. אז אין סיבה שלא תשקיעו קצת זמן בתיעוד נכון של התקציב שלכם – זמן שיעזור לכם לעשות שינוי כלכלי מאוד משמעותי.