אתרי נישה, איתור מילות חיפוש, תוכניות שותפים – הרשת הישראלית מלאה במרצים שמבטיחים התעשרות מהירה באינטרנט. הם ירוויחו. אתם לא
המינוס בבנק מכביד עליכם? המון אנשים (קרוב לטריליון, על פי הספירה המדעית האחרונה של מדד גרגמל הרשמי), כבר למדו איך להרוויח אלפי דולרים בחודש באמצעות רשת האינטרנט – וגם אתם יכולים. בעזרת כמה כלים פשוטים (מקלדת, מטחנת בשר וכרטיס אשראי בתוקף) וללא שום ניסיון קודם, כל אחד יכול להתחיל לנצל את האינטרנט כדי להרוויח. כל מה שאתם צריכים: כמה באז-וורדס באנגלית כמו "אי-בוק", "אפיילייטס" ו"אדסנס", וכמה אלפי שקלים כדי לשלם למדריך המומחה החביב עליכם, שבעצמו מכר כבר לפחות שני קרמים באמצעות אמזון, הרוויח בעבור זה דולר וחצי, וישמח ללמד אתכם את השיטה.
נשמע מוכר? הרשת הישראלית התמלאה בשנה האחרונה בפרסומות לקורסים שמבטיחים לכם פרנסה מופלאה באמצעות רשת האינטרנט. אני מכיר באופן אישי כמה וכמה אנשים שכבר הלכו לקורסים האלה, ו[לצערי] היד עוד נטויה. ובכן, יש לי חדשות עצובות: לא תתעשרו מזה. המדריכים אולי כן, אבל לא בזכות קסמי "השיווק הרב שכבתי", אלא פשוט בזכות הכסף שלכם.
"המפרסמים רק מחכים לשלם לכם!"
אז מאיפה הגיע כל השיטפון הזה? מהעולם הגדול. אלא שכמו שקורה לנו בדרך כלל – ישראל עולה על הרכבת הזאת אחרי כולם, כמה שנים אחרי שהתופעה פשטה בעולם, ובעיקר – באיחור, בסביבות שנה אחרי שגוגל הפכו את כל השיטה לכמעט חסרת תועלת (אבל את זה לא יספרו לכם בקורס).
קודם כל, כדי ליישר קו, אנסה להסביר כמה מושגים בסיסיים שחשובים להמשך:
תוכניות שותפים (Affiliate Programs) הן לא דבר חדש. הן היו נפוצות במיוחד כבר בתקופת "הבועה" השמחה של שנת 2000. העיקרון פשוט: אתם מפנים גולשים לאתר שמוכר משהו, באמצעות קישור מיוחד שמכיל את תו הזיהוי שלכם – ואם הגולש שהפנתם לשם קונה משהו מהאתר, אתם מקבלים נתח, בדרך כלל אחוז מסוים מתוך סך הקנייה שלו. לפני 13 שנה, כשרוב המרצים המופלאים של היום עוד חששו להתקין דפדפן, אני כבר הרווחתי ברשת באמצעות תוכניות שותפים. צר לי לבשר שלא הפכתי למיליונר בעקבות זה. למעשה, לא הפכתי לכלום. הבועה התפוצצה, והתוכניות האלו הפכו להרבה פחות רווחיות. אולי לא השתמשתי במספיק באז-וורדס.
תוכניות שותפים הן לא "קסם". הן משהו שימושי, שעובד בעיקרון (אפילו כאן באתר "השקל" יש פה ושם קישורים מהסוג הזה – למשל הקופון לתוכנת התקציב שאני משתמש בה – אם אתם קונים דרכו, אתם מקבלים הנחה של 6 דולר – ובמקביל, אני מקבל 6 דולרים בתמורה לעובדה ששלחתי אתכם לקנות אותה).
אז אם זה עובד, אפשר להתעשר מכך בקלי קלות, לא? לא. תיכף נגיע ללמה לא.
באנרים פרסומיים (בעיקר אדסנס): לא כולם מודעים לכך, אבל גוגל של היום היא לא ממש חברת חיפוש. גוגל היא קודם כל חברת פרסום. סביב עסקי הפרסום היא מפתחת כל מיני מוצרים – כמו מנוע החיפוש, כמו האנדרואיד, וג'ימייל, וכו' – כל אלו נועדו לגרום לכם להשתמש יותר במוצרים השונים של גוגל, וכך להיחשף יותר לפרסומות שהיא מגישה לכם.
אבל גוגל לא מסתפקת בפרסומות במוצרים שלה, אלא מעוניינת לפזר את הפרסומות הללו על פני שטחים נרחבים של הרשת. לצורך כך, היא מציעה לאתרים להצטרף ל"Adsense", רשת הפרסום שלה. אם יש לכם אתר, אתם יכולים (בהנחה שתתקבלו לרשת) להציב בו את שטחי הפרסום של גוגל, ובתמורה, תקבלו נתח מתוך הכסף שגוגל מקבלת מהמפרסמים. אז אם זה עובד, אפשר להתעשר מכך חיש קל, לא? לא בדיוק.
If you build it, they will come. או שלא
אז מה בעצם מספרים לכם בקורסים האלה, אם נוריד את כל משפטי השיווק המפוצצים והזיקוקים הנוצצים? שכל מה שאתם צריכים זה לבנות אתר פשוט וקליל, על נושא נישתי כלשהו שמעניין שלושה וחצי אנשים – והופס. הכסף יתחיל לזרום. גוגל יזרקו עליכם דולרים, ותוכניות השותפים יעבירו כסף כל חודש היישר לחשבון הבנק.
השיטה הנפוצה: אתרי נישה. המושג הזה מסתובב ברשת (באנגלית) כבר כמה שנים. (וכמי שאוהב להתנסות, אפילו אני בניתי פעם אתר כזה) העיקרון, בתמצות: קודם אתם צריכים למצוא מושגים אזוטריים שאנשים מחפשים בגוגל (יש כמה כלים בשביל למצוא כאלו), ואז – אתם מקימים אתר דה לה שמאטע, עם שלושה ורבע מאמרים חסרי כל ערך שכתבתם על הנושא (או – למתקדמים – משלמים כמה דולרים לדובר אנגלית הודי שיכתוב בעבורכם את המאמרים. הם יהיו חסרי ערך בדיוק באותה מידה) – ועכשיו, כשיש לכם "אתר נישה" לתפארת, גוגל יתחיל להזרים לכיוונו אנשים (שהרי אנשים מחפשים את המידע הזה!), ואתם תתחילו להרוויח כסף מפרסומות.
נשמע נהדר? בהחלט. אבל בואו נסתכל על זה לרגע אחד מהצד השני. אתם לא רק יזמים שרוצים להתעשר, אתם גם "סתם" משתמשים באינטרנט, נכון?
אז נסו להיזכר לרגע בפעם האחרונה שחיפשתם משהו שמעניין אתכם באינטרנט. נניח, איך לגדל עגבניות בערוגה ביתית קטנה. בהחלט נישה. אז אתם ניגשים לגוגל, מחפשים גידול עגבניות בבית, וכעת נניח שקיבלתם שתי תוצאות: אחת מהן היא האתר של שימי החקלאי הביתי, שעזב את עבודתו לפני חמש שנים כדי להתחיל לגדל עגבניות בבית. הוא הפך למומחה בנושא, וכדי לעזור לאחרים להגשים את החלום, הוא בנה אתר עמוס במאמרים על גידול עגבניות בבית. הוא אפילו צילם וידאו שבו הוא מדגים איך להכין את האדמה בצורה נכונה. הוא מספר על הפעם הראשונה שלו עם העגבניות, כשכולן יצאו לו רקובות. הוא מסביר, והוא מלמד, והוא עוזר מתוך ניסיונו. כל הכבוד לשימי, וכל הכבוד לגוגל שהפנו אתכם בדיוק למה שהייתם צריכים.
אבל רגע, יש עוד אופציה. לצד האתר של שימי, הגעתם גם לאתר של אלימלך, יזם האינטרנט הנועז. גם לאלימלך יש אתר על גידול ביתי של עגבניות. יש שם מאמר אחד שלם, שמסביר, תוך חזרה בלתי פוסקת על מילות המפתח "גידול ביתי של עגבניות", שכדי לגדל עגבניות בבית, אתם צריכים לקנות אדמה ושתילי עגבניות, לשתול אותן באדמה, ואז להשקות, ויש לכם עגבניות.
את המאמר הזה אלימלך כתב לגמרי בעצמו. כלומר, הוא ערך מחדש כמה פסקאות שמצא בוויקיפדיה. אולי אפילו יש לו כשרון כתיבה, והמאמר מצחיק ומרגש ומעורר השראה. אבל הוא לא יהפוך אתכם למגדלי עגבניות. ואלימלך אפילו צילם וידאו, כי זה מה שלימדו אותו בקורס. בווידאו המחכים, הוא עומד מול המצלמה, ואומר בקול אסרטיבי: "רוצים ללמוד על גידול עגבניות ביתי? לחצו כאן למטה". האוסקר בדרך.
איזה משני האתרים תעדיפו, כגולש מן השורה? וחשוב מכך – איזה משני האתרים יתרום לכם ידע אמיתי על גידול עגבניות? האתר של שימי, שמבין באמת בעניין, ובנה אתר כדי לשתף את העולם בידע שלו – או האתר של אלימלך, שנבנה במטרה אחת ויחידה – להדביק כמה מילים בין הבאנרים הפרסומיים?
מן הסתם, תעדיפו את האתר המקצועי של שימי. והנה ההפתעה: גם בגוגל יודעים את זה. ואם בכל חיפוש בגוגל תקבלו שוב ושוב אתרים מיותרים כמו של אלימלך, ולא אתרים מקצועיים כמו של שימי, בסופו של דבר פשוט תפסיקו לסמוך על החיפוש של גוגל, ותחפשו בו פחות, וגוגל יפסידו. ובגוגל לא רוצים להפסיד.
לכן, בשנתיים האחרונות, בגוגל משקיעים הרבה משאבים במאבק ממוקד ב"אתרי הנישה". זקני האינטרנט (כלומר – אנשים שהיו כאן גם לפני שנתיים) מספרים שפעם זה עבד. פעם אתרי הנישה היו מכרה זהב – כלומר, לא ממש זהב. יותר בכיוון של כמה עשרות דולרים בחודש אם אתם משקיעים מספיק. וכן, היו אנשים שהצליחו אפילו להתפרנס מזה, כי הם השקיעו בכך הרבה זמן, והם באמת ידעו מה שהם עושים. אבל החגיגה, במידה רבה, נגמרה.
בחלק מהקורסים יספרו לכם שאם תמצאו שם מתחם (דומיין) שמכיל את המילים המפורשות שאנשים מחפשים בתחום (למשל, home-tomato-growing.com), גוגל יזרימו אליכם המוני אנשים. זה עבד (חלקית) פעם. זה כבר לא עובד היום. גוגל שחררו לפני כשנה וחצי עדכון למנוע החיפוש שנועד באופן מפורש להילחם בטריק הזה של Exact Match Domains.
בקורסים יספרו לכם שאם תמצאו מספיק אתרים קיקיוניים אחרים שיקשרו אל אתר הנישה הדליל שלכם, או שתכתבו תגובות קצרות בפורומים עם קישור לאתר שלכם, האלגוריתם של גוגל יחשוב שאתם אתר רציני, ויפנה אליכם את ההמונים. זה עבד (חלקית) פעם. זה כבר לא עובד היום. גם בזה העדכונים של מנוע החיפוש נאבקים, והיום האלגוריתם של גוגל בודק היטב מה טבעם של האתרים שמקשרים אליכם, ואם מדובר באתרים חסרי ערך, או ב"רשתות קישורים" שנועדו בעיקר לקשר בין אתרים – לא רק שלא תקבלו על כך "פרס" בגוגל, אלא במקרים רבים הדירוג שלכם במנוע החיפוש אפילו ייפגע מכך.
אבל כל ההסברים הטכניים שבעולם לא משנים את העובדה הבסיסית שאליה חשוב לחזור: האם אתם, כמשתמשים, תרצו לקבל את המידע שלכם מאתר נישה שנבנה כשלד לפרסומות? האם אתם, כגולשים, הייתם סומכים על האתר שלימדו אתכם לבנות בקורס כזה?
אז מי כן מרוויח באינטרנט?
יש כל מיני שיטות להרוויח כסף באינטרנט. חלקן אפילו עובדות. אין ספק שללמד איך להרוויח כסף באינטרנט, זו שיטה מאוד רווחית. המרצים הללו כבר לא צריכים לנסות להרוויח כסף מאתרי נישה (שהרי זה כבר לא ממש עובד) – במקום זה, הם מרוויחים כסף מללמד איך להרוויח כסף באינטרנט. להם זה עובד. אתם, לעומת זאת, לא תתעשרו מזה – להיפך.
זה לא אומר שאי אפשר להרוויח מאתרי תוכן באינטרנט – אפשר, אבל לא הרבה. החלק החשוב הוא שהאתרים צריכים לספק ערך מוסף אמיתי, כלומר תוכן אמיתי, ולא מאמרים בשקל וחצי שכתבתם רק כדי לקשר אותם לתוכניות שותפים. וגם אז – הרווחים יהיו קטנים, במיוחד אם אתם כותבים בעברית – קודם כל, כי הקהל קטן. שנית, כי הקהל בישראל (ובעולם) מתעלם מפרסומות.
כמה מכם שמו לב בכלל שכאן באתר "השקל" יש בכל עמוד 3 באנרים של פרסומות? רבים לא שמים לב, פשוט כי הם גולשים עם חוסם פרסומות ולא רואים אותן בכלל. לאחרים, יש "חוסם פרסומות" במוח – אני מודה שגם לי זה קורה בהרבה אתרים – העיניים כבר לומדות להתעלם מהפרסומות הללו. אז אם כך אתם גולשים, למה אתם חושבים שהגולשים שיגיעו אל האתרים שלכם יהיו שונים, ויזרימו אליכם אלפי דולרים של פרסום?
ותוכניות שותפים? שוב, אם תספקו ערך מוסף אמיתי לגבי המוצר שאתם ממליצים עליו – יכול להיות שיגיעו לאתר שלכם ושיקנו דרך הקישור שלכם. אבל אם כל מה שאתם עושים זה לקשר לעמוד המוצר באמזון – אז סליחה, אבל אני יודע להגיע לאמזון גם בלי הקישור המיותר שלכם.
יש עוד הרבה מאוד על מה לכתוב בתחום – ייתכן שבהמשך אכתוב חלק ב' לפוסט הזה, ואסביר למה אתם גם לא הולכים להתעשר מספרים אלקטרוניים (רמז: אם לא היה לכם כישרון כתיבה קודם, גם ספר "אלקטרוני" לא יעזור לכם), ומה קורה היום בעולם בתחום הזה של אתרי נישה (רמז: הרבה מבוני אתרי הנישה בעולם שינו את העסק שלהם לכזה שמסביר איך לבנות אתרי נישה. נשמע מוכר?).
בינתיים, תזכרו שבעולם, ובכלל זה גם – הפלא ופלא – ברשת האינטרנט, אין קסמים. שום הוקוס פוקוס, ושום אתר שתבנו בלילה וחצי, לא יהפוך אתכם לעשירים. כן, יש אולי כמה דוגמאות לאנשים שזה קרה להם. יש גם דוגמאות של אנשים שזכו בלוטו. אבל טופס לוטו לפחות לא עולה כמו קורס ל"התעשרות באינטרנט".
חזק ואמץ, כל הכבוד.
אני מסכים איתך חלקית , אם מלמדים בקורס רק טריקים אז ברור שזה לא יפעל , אבל אם ילמדו לבנות אתר נישה שיהיה בו תוכן אמיתי על נושא שמעניין אותך זה בהחלט יעבוד. בדוגמא שלך : שימי החקלאי הביתי שכבר לא עובד בחקלאות בנה אתר נישה לתפארת, כזה שתרצה לגלוש בו ויש לו אפילו 300 כניסות ליום , אם שימי ממליץ באתר שלו על זרעים / אדמה / משתלה מסוימת – אז שימי יכול למכור / אפיליאט למוצרים באמצעות האתר בדרך הנכונה .
נכון, הוא לא יהיה מיליונר אבל זה תהיה הכנסה נוספת.
אני רוצה לפתוח אתר ישראלי בנושא מסויים שחסר בארץ,האם יש פרנסה רק מהגלישה באתר שלי?