הבנק שלכם "מסתיר" מכם משהו שיכול לחסוך לכם עשרות שקלים בחודש: בלחיצת כפתור, תוכלו לעבור (בכל בנק) למסלול עמלות חודשי וזול בהרבה
רבים לא יודעים, אבל הבנק שלכם "מסתיר" מכם משהו שיכול לחסוך לכם עשרות שקלים בחודש – בלחיצת כפתור.
כידוע (אני מקווה), הבנק גובה מכם עמלה על כל פעולה ופעולה שאתם מבצעים בחשבון. פעם קראו לזה "עמלת שורה", היום השמות שונים אבל התוצאה זהה – על כל שורה (כמעט) שמופיעה לכם בחשבון הבנק – גובים מכם עמלה. אם זו פעולה שבוצעה מול הפקיד, כלומר בסניף ממש (נניח – הפקדת צ'ק אצל הפקיד, משיכת מזומן מהפקיד, וכו') – העלות תהיה גבוהה במיוחד (בין 4 שקלים ועד 7.50 שקלים לפעולה – תלוי בבנק). אם זו פעולה שבוצעה ב"ערוץ ישיר" (באינטרנט/טלפון) – כל פעולה תעלה בין 1.20 ל-2.90, תלוי בבנק.
שימו לב שלא מדובר רק בפעולות שאתם "ביצעתם" באופן יזום. גם משכורת שנכנסת לבנק, זו פעולה בערוץ ישיר שתשלמו עליה עמלה. גם חיוב של כרטיס אשראי שיורד פעם בחודש (ואם יש לכם כמה כרטיסים – תכפילו את העמלה במספר הכרטיסים). גם צ'ק שמישהו הפקיד לזכותכם. ובקיצור – על כל פעולה תשלמו עמלה.
הפתרון הטוב באמת הוא לבקש מהבנק לבטל לחלוטין את עמלות ניהול החשבון שאתם משלמים. זה אפשרי, זה אפילו די קל (עם קצת התעקשות), ואם בבנק מסרבים – תחליפו בנק. אבל… אני יודע שיש אנשים שלא מסתדרים עם ויכוחי בנק מהסוג הזה. ולכן, בבנק ישראל חשבו גם עליכם.
מאז אפריל 2014, הבנקים מחוייבים להציע "מסלולי עמלות", עם תשלום חודשי קבוע:
- המסלול הבסיסי – כולל עד 10 פעולות בערוץ ישיר, ופעולה אחת מול פקיד. המחיר החודשי של המסלול מפוקח, ולא יכול לעלות יותר מ-10 שקלים בחודש, כשבחלק מהבנקים הוא עולה שקל או שניים פחות.
- המסלול המורחב – כולל עד 50 פעולות בערוץ ישיר, ועד 10 פעולות פקיד. המחיר שלו לא מפוקח, ומשתנה מבנק לבנק. בבנק הפועלים למשל הוא עולה 22 שקלים לחודש, במזרחי טפחות 29 שקלים לחודש, בלאומי 20 שקלים, וכן הלאה.
עכשיו כל שנותר לכם לעשות הוא להסתכל על פירוט החשבון האחרון שלכם (כדאי לבדוק כמה חודשים אחורה), ולספור – עם האצבע – כמה פעולות אתם רואים שם. (או לחילופין, לבדוק את הדואר שקיבלתם מהבנק – שם מופיע כל חודש פירוט העמלות ששילמתם בחודש הקודם. כן, אני יודע, רובכם לא ראיתם מעולם דואר מהבנק). רוב הפעולות שם יהיו "פעולות ישירות" – תנסו לזהות פעולות מול פקיד, אם היו. כאמור מדובר בפעולות שביצעם ממש בתוך סניף הבנק עצמו.
ספרתם פחות מ-10 פעולות ישירות ועמלת פקיד אחת? המסלול הבסיסי מתאים לכם, ויחסוך לכם עשרות שקלים בשנה. החשבון פשוט: נניח שהבנק שלכם גובה 1.80 על כל פעולה ישירה, ו-6.3 על פעולה מול פקיד. בחודש, תגיעו ל-24.3 שקלים. אם תעברו למסלול העמלות הבסיסי, תשלמו רק 9-10 שקלים בחודש – והנה חסכתם כ-180 שקל בשנה.
ואם יש לכם מעל 10 פעולות ישירות (ויותר מפעולת פקיד אחת) בחודש? השאלה היא רק אם לעבור למסלול הבסיסי, או המורחב. אם מדובר בפעולה אחת או שתיים מעל 10, עדיף להישאר בבסיסי (ולשלם על פי התעריף הרגיל לכל פעולה נוספת). אם מדובר בפעולות רבות, כדאי כבר לעבור למורחב.
כמובן שאם בחשבון שלכם יש רק 2-3 פעולות בחודש, אין לכם צורך במסלול חודשי. אבל מספר נמוך כזה של פעולות לא קיים כמעט, אלא אם כן מדובר נניח בחשבון נוסף שיש לכם, והוא פחות פעיל מהחשבון "הראשי".
אז איך עושים את המעבר המסובך הזה, למסלול העמלות שיחסוך לכם עשרות שקלים בשנה? נורא מסובך: לוחצים על כפתור באתר האינטרנט של הבנק. ואם לא מצאתם את זה באתר, או שאתם לא יודעים איך נכנסים בכלל לאתר – אפשר גם לעשות את זה במוקד הטלפונים של הבנק. או מול הפקיד. זה קל מאוד, וזה חיסכון ממש ללא מאמץ.
אלא ש… סביר להניח שרובכם לא שמעתם על כך בכלל עד היום. כן, אם תחטטו באתרי הבנק תמצאו פירוט של המסלולים הללו – אבל לבנק אין שום אינטרס לספר לכם על המסלולים בצורה יזומה, כי אז אתם תרוויחו, והבנק יפסיד. הבנק לא רוצה להפסיד, הבנק לא חבר שלכם, ולכן – מוטלת עליכם האחריות במקרה הזה לבצע פעולה פשוטה שתעזור לכם לחסוך.
אם כבר לחדד, אם אני לא טועה הוראות הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל יתייחסו גם לנושא של עמלת ההשלמה למינימום והעמידו אותה על תעריף עמלת דמי רישום פעולה אחת בערוץ פקיד בח-ן העו"ש. בהנחה ולפי הפוסט למעלה עלות פעולה כזו לא תעלה מעל 7.5 ש"ח גם בבנק היקר ביותר, זה יכול להביא מצב שלשלם פר פעולה משתלם יותר מאשר להצטרף למסלול העמלות הבסיסי למי שממש, אבל ממש, מבצע רק מס' פעולות בודדות בחודש בערוץ ישיר.
אני רוצה לומר ולכתוב לכל מי שעוד משלם לבנק עמלות – אתם פראיירים.
התעקשתי מול בנק הפועלים, אמרתי שאני לקוח ותיק והם מקבלים ממני מספיק כסף על ריביות, וכל מיני מסביב.
אמרתי שאו ש/אני לא משלם כלום ונשאר אצלם או שאני לא משלם כלום כי אני עוזב אותם.
לא משלם עמלות בחשבון. שום עמלה.
לא משלם עמלות בכרטיסי האשראי. שום עמלה.
השקלים הללו לא חסרים להם והם מעצבנים אותי שאני צריך להאכיל בפרוטות הללו את המנהלים המואבסים של הבנקים.
אופציות שמהוות קלף מיקוח?
לעבור לבנק יהב או לבנק ירושלים. מסלולים בלי עמלות כתלות בהפקדת משכורת.
לעשות כרטיסי אשראי חיצוניים למיניהם עם כל מיני מועדונים לשנה-שנתיים שהם מציעים פטור מעמלות וכל שנה-שנתיים להחליף מועדון.
התרחקו מעמלות כמו מאש.
ומה ענו בבנק הפועלים?
אני יודע שאולי זה ישמע קצת מוזר, אבל עצם הדיון הזה שאנחנו צריכים לבדוק שהכסף שאנחנו מפקידים בבנק נשמר ללא עמלות ודמי ניהול מיותרים רק מראה שהבעיה אצלנו ולא אצל הבנק. ברור שהבנק ירצה לגבות כמה שיותר כי ככה הוא מרוויח. אם הבנתם למה אני מתכוון אז בוודאי תבינו שיש רק פתרון אחד למצב שלנו.
קודם כל בלוג נפלא!
אני עשיתי חשבון בפועלים סטודנט רק בשביל להימנע מתשלום העמלות האלו.
זה כל כך מקומם. מיותר. למה לעזזל לשלם שקל וחצי על כל שורה??
הדבר היחיד שמחוצף יותר מזה היה הקנס בעבר למי שרצה להתנתק מחברת סלולר….