אם הייתי שואל אתכם ברגע זה, כמה שילמתם בחודש הקודם לספקית האינטרנט שלכם, הייתם יודעים לענות? ומה לגבי הארנונה? והכבלים/לווין?
יש אנשים ש"מתפארים" בכך שאין להם מושג לאן כל הכסף שלהם הולך, והם מסתכלים על חשבונות האשראי שלהם בערך פעם בשנה. לא קוראים לאנשים האלה "עשירים", אלא "אנשים עם מינוס גדול". בקרוב אסביר בדיוק כיצד לנהל תקציב ביתי משפחתי מסודר – אבל לפני שנגיע לשלב הזה, אתם חייבים להכיר את ההוצאות שלכם. (ואגב, ברגע שתכירו את ההוצאות שלכם – תוכלו להתחיל לנסות להתמקח ולהוריד אותן.)
אני יודע (וזוכר) שחלק מההתעלמות מהחשבונות שמגיעים נובעת מפחד. בעבר, החשבונות האלו תמיד "הפתיעו" אותי. מה, שוב צריך לשלם על המים? הנודניקים האלה מבזק ומקופת חולים רוצים עוד הפעם את התשלום שלהם? אני מניח שכל אחד קיווה פעם, כמוני, שהחודש הזה יהיה החודש המיוחד שבו כל נותני השירותים ישכחו אותי. "אור גורן? מי זה? לאאא, הוא לא צריך לשלם". ובכל פעם מחדש – קדחת. החשבונות היו מגיעים, ואני הייתי זורק אותם אל המדף האחורי כדי שלא אצטרך לחשוב איך לשלם אותם ממשכורות שנגמרו כבר באמצע החודש (אם לא בתחילתו).
אז גם אם אתם מהאנשים האלה ששונאים לעקוב אחרי חשבונות, הגיע הזמן לקחת את עצמכם בידיים. תאמינו לי – המספרים אולי יבהילו בהתחלה, אבל הידיעה של "כמה אני משלם" תוביל לניהול נכון יותר בהמשך. אז נא להוציא מהמגירה התחתונה את החשבונות שהגיעו בדואר, נא לשלוף מהאימייל את החשבונות של כל החברות ה"ירוקות" האלה (שנזכרות להיות ירוקות רק כשזה חוסך להן כסף), ואם יש חשבונות שגרסתם בהתקף של עצבים – תמיד אפשר לבדוק גם באמצעות הפירוט של כרטיסי האשראי.
עכשיו קחו עט ונייר, מקלדת ומחשב, או אייפד ואצבע – ותתחילו לרשום. כך נראתה חלק מהרשימה שלנו בתחילת הדרך לפני כשנה וחצי:
חשוב לפרט כל הוצאה קבועה. תחשבו על חשבונות התקשורת, הטלוויזיה, התשתיות (חשמל, ארנונה, וכו'). כמובן שזה קל יותר עם הוצאות שנשארות קבועות לגמרי כל חודש – אבל גם במקרה של חשבונות ארנונה, מים וכו' – אפשר להעריך פחות או יותר לכמה יגיע החשבון, על פי ניסיון העבר.
רצוי גם לפרט (כפי שעשינו אנחנו), באיזה תאריך יורד בכרטיס האשראי כל אחד מהחשבונות הללו. (לא מתי מחויב כרטיס האשראי בבנק! אלא באיזה יום החשבון יצוץ בפירוט של כרטיס האשראי שלכם. אפשר לבדוק את זה בקלות בפירוט המודפס של כרטיס האשראי, או, עוד יותר טוב – לראות את זה בזמן אמת באתר של כרטיס האשראי החביב עליכם). זה חשוב במיוחד במקרה של אנשים שמגרדים עדיין מידי חודש את המסגרת של כרטיס האשראי – כדי שלא תגיעו למצב שהחשבון מנסה לרדת מהכרטיס, ולא מצליח כי חיסלתם את המסגרת עם קניות של במבה…
עכשיו, כשאתם יודעים בדיוק כמה אתם משלמים בכל חודש על כל אחד מהסעיפים הקבועים הללו, אתם מוכנים לשני דברים חשובים – הקטנת ההוצאות איפה שאפשר, וניהול תקציב ביתי מסודר. עוד על כך – בקרוב.
ראיתי אפליקציה בשם SyGen שאמורה לעשות את כל זה אוטומטית (גם מול כל סוגי כרטיסי האשראי וגם מול כל חשבונות הבנק). היא עובדת גם דרך אתר מלא וגם עם אפליקציה לנייד.
אני קצת בודק את זה אבל אשמח לדעת מה דעתך עליה…
sygen.co.il
אופס בלי לשים לב רשמתי שהם שלי הוא SyGen ועכשיו זה בטח נראה כמו מישהו שמנסה לפרסם את האתר שלו וזה ממש לא העניין… להיפך אני דווקא עדיין קצת תוהה איפה הקאטצ' בה….
בארה"ב יש כמה אתרים/שירותים מהסוג הזה – ובאמת חסר משהו כזה טוב ואמין בארץ. לא שמעתי עד היום על sygen, וממש לא הייתי ממהר לתת לאתר שאני לא מכיר את פרטי ההתחברות לחשבון הבנק שלי. אבל אם הם אמינים, זה משהו ששווה לבדוק