דווקא כשנמצאים בחובות, פתאום נופלות עליכם הוצאות פתאומיות על ימין ועל שמאל. השיטה להתגבר עליהן: צבירת קרן חירום
כשאנשים טובעים בחובות, תשלומים והכנסות שמתכווצות – משהו רע נוסף תמיד יקרה. המקרר יתקלקל, המכונית תתפוצץ, הכלב יקבל דלקת אוזניים – ואז, אין ברירה – אתם שולפים את כרטיס האשראי, או לוקחים עוד הלוואה, כדי לממן את הצרה שנפלה עליכם. עפ"י סקר שהתפרסם לפני מספר חודשים, רק שליש מהציבור יוכלו לגייס 8,000 שקל בתוך חודש, אם הם נקלעים למצב חירום. 8,000 שקל בסך הכל!
וזה מה שמפיל שוב ושוב אנשים שכבר מנסים לצאת מהחובות (או סתם אנשים שמגרדים כל פעם את הסוף של החודש עם המשכורת). כפי שכתבתי בעבר, כשאתם מתחילים לצאת מהחובות, אסור לכם להכנס לחובות נוספים . כמו כן, כפי שהסברתי בפוסט על בניית התקציב המשפחתי, כל שקל שאתם מקבלים צריך לקבל תפקיד עוד לפני שהחודש מתחיל. אז מה עושים כשמגיעות הצרות הבלתי צפויות האלו?
בדיוק בשביל זה קיימת קרן החירום. מדובר בסכום כסף קבוע שיושב בצד, ואתם לא נוגעים בו כל עוד אין מקרה חירום. כשקורה משהו בלתי צפוי, ורק אז, אתם יודעים שיש לכם מאיפה לגייס את הכסף לתשלום הבלתי צפוי הזה – בלי שתצטרכו לצבור תשלומים בכרטיס האשראי, או חלילה להגדיל את המינוס בבנק.
קרן החירום הראשונית – כ-4,000 שקל
רוב היועצים הכלכליים מדברים רק על קרן החירום הגדולה, שאותה תוכל לצבור אחרי שתצאו כבר מהחובות. אבל דייב רמזי לימד אותי על החשיבות של קרן החירום הראשונית, הקטנה יותר, שאותה אתם צוברים רגע לפני שאתם פוצחים במסלול של יציאה מהחובות (למשל באמצעות שיטת כדור השלג).
לפני שאתם מתחילים להגדיל את התשלומים על החובות, עצרו הכל, וצברו 4,000 שקל (אצל דייב רמזי מדובר על $1,000, וזה סכום, בשקלים, שמתאים פחות או יותר גם אלינו). נכון שתמיד אמרו לכם שכשאתם בחובות, אין שום הגיון להחזיק תוכנית חסכון או פקדון? אז בעיקרון זה נכון, אבל כאן לא מדובר בכסף שאתם בכלל מתכוונים להרוויח עליו משהו.
למעשה, אתם חייבים לשמור את הכסף הזה נזיל לחלוטין. לכל היותר אפשר לשים אותו בפקדון יומי, כזה שאפשר לפתוח אותו בכל עת. אל תשימו את הכסף הזה בפקדון חודשי, ואפילו לא שבועי – כי במקרה כזה, אם תצטרכו את הכסף במהירות בשעת חירום – בשבוע/חודש שבו תחכו לפתיחת הפקדון, אתם עלולים לרוץ אל כרטיס האשראי, או אל האוברדראפט, ואז קרן החירום פספסה את מטרתה.
ובכל זאת הייתי ממליץ לשים אותו בצד, למשל בפקדון יומי כאמור, ולא בחשבון העו"ש הרגיל – כדי שהוא לא יקרוץ לכם שם ולא תתפתו להשתמש בכסף הזה סתם כך. (למרות שאם אתם משתמשים בתקציב חודשי מדוייק ומוציאים כספים רק על פיו – זה בכל מקרה לא אמור לקרות.)
אז מתי משתמשים בכסף הזה? רק כשיש מקרה חירום אמיתי. מה זה מקרה חירום? משהו שאתם לא יכולים בשום אופן לצפות אותו מראש (ולכן הוא לא מגולם בתקציב החודשי הרגיל), והוא בסכום כזה (או ביום כזה בחודש), שכבר לא תוכלו "להזיז" סעיפים אחרים בתקציב כדי לממן אותו.
שימו לב, הדברים הבאים הם לא מקרי חירום:
- מתנה לחתונה שידעתם עליה חודשיים מראש. היא צריכה להופיע בתקציב החודשי!
- חידוש רישיון/ביטוח לרכב – זה קורה בכל שנה באותו תאריך. זו לא הפתעה ולא חירום. נא לתקצב את זה בהתאם.
- קניית בגדים חדשים כי הילד גדל "לפתע". האכלתם את הילד כל יום? אז הוא גדל. ולא, זו לא הפתעה, וזה גם לא חירום.
הבנתם את הרעיון. אם כן, הגיע היום הזה, האוטו שבק חיים באמצע החודש, הוצאתם 2,000 שקל דחופים מקרן החירום – ומה עושים עכשיו? אחרי שמוציאים כסף מקרן החירום – עוצרים הכל כדי להחזיר את הכסף הזה אל הקרן בחודשים הבאים. אם אתם באמצע תהליך החזרת חובות – אתם עוצרים את התהליך (מעבר לתשלומי המינימום ההכרחיים כמובן), מקציבים בכל חודש כמה שאתם יכולים כדי למלא כמה שיותר מהר את קרן החירום בחזרה ל-4,000 שקל – ואז ממשיכים בהחזר החובות.
אם נחזור רגע לדייב רמזי, הוא טוען שהקרן הזו היא חומר "דוחה-מרפי". כלומר, אם כשאתם בחובות חוקי מרפי קובעים שתמיד משהו רע נוסף יקרה – אז כשיש לכם קרן חירום, מרפי בורח מהבית והדברים הרעים נעלמים.
זה נשמע מוזר, זה נשמע מיסטי אולי – אבל מה אני אגיד… זה עבד. לפני שצברנו את קרן החירום הזו, ככל שהיינו יותר בצרות כלכליות ובחובות – כך ההוצאות הבלתי צפויות רק הלכו והצטברו. פתאום יש תקלה באוטו, פתאום משהו מתקלקל, פתאום צריך להוציא 2,000 שקל אצל רופא השיניים… אבל מהרגע שסיימנו לצבור את קרן החירום הקטנה והתחלנו לעבוד במרץ על החובות – לא נגענו בקרן החירום אפילו פעם אחת. זה קצת קשה להאמין, אבל פתאום לא היה בה צורך.
זה לא אומר שלא היו הוצאות בלתי צפויות פה ושם – אבל בגלל שעבדנו עם תקציב מסודר, יכלנו תמיד לגלם את ההוצאות הללו בתקציב החודשי "הרגיל". הוצאות פתאומיות יותר גדולות, ובשלב שאין להן מימון בתקציב – פשוט לא קרו, לשמחתי. אבל עצם הידיעה שכסף החירום הזה נמצא שם, הידיעה שאם משהו מפתיע קורה ביום האחרון של החודש ופתאום אתם צריכים להוציא הרבה כסף – אז הוא ישנו – הידיעה הזו משנה את החיים, ממש כך. הרבה מהלחץ הזה, של "מה עלול לקרות", נעלם.
קרן חירום מלאה: 6-8 חודשים מלאים של הוצאות
אחרי שסיימתם לשלם את כל החובות שלכם, ואין לכם יותר אף חוב, הגיע הזמן להתחיל להגדיל את קרן החירום הבסיסית, שהרי 4,000 שקל לא יספיקו לכל צרה שעלולה ליפול עליכם. דייב רמזי מדבר על קרן חירום מלאה של 3-6 חודשים של הוצאות. היועצת הכלכלית סוזי אורמן כבר מדברת היום, אחרי המשבר הכלכלי, על 8 חודשים מלאים של הוצאות.
בשורה התחתונה, הכוונה היא שתבדקו בעזרת התקציב החודשי שלכם כמה כסף אתם מוציאים בחודש על הקיום הבסיסי (כלומר ללא התוספות על בילויים חריגים/חופשות/קניות מיוחדות וכו'), ואת הסכום הזה תכפילו ב-6 עד 8. כך למשל, אם ההוצאה החודשית שלכם בבית עומדת על 10,000 שקל בחודש – קרן החירום שלכם צריכה להגיע ל-60,000 שקל לפחות.
הסיבה לספירת החודשים הזו, היא לא רק כדי שיהיה סכום למקרי חירום גדולים – אלא גם כדי שתוכלו להתמודד עם פיטורים פתאומיים.
במקרה כזה, אם חלילה יפטרו אתכם – עדיין תוכלו לחיות במשך 6-8 חודשים בלי למצוא עבודה נוספת. (או אם לדייק – יהיו לכם 6-8 חודשים למצוא עבודה טובה, ולא כזו שהייתם חייבים לקחת בדחיפות גדולה כי נותרתם ללא כסף בסיסי למחיה). אם תצרפו לכך דמי אבטלה – הסכום שברשותכם יעלה כמובן, ואיתו גם מספר החודשים שיש לכם (את פיצויי הפיטורים לא כדאי לפדות, כי אז אתם פוגעים בחיסכון הפנסיה שלכם).
מלבד מקרה של פיטורים, הכסף הזה מכסה גם את כל שאר מקרי החירום שעלולים ליפול על ראשיכם. כאמור, אוטו שמתקלקל, טיפול רפואי יקר, וכל צרה שלא תבוא.
שימו לב שגם את הכסף הזה, צריך לשמור זמין. הוא לא נועד להיות תוכנית חיסכון, ואתם לא מחפשים להרוויח עליו, אלא לשמור אותו זמין למקרי חירום בלבד. מכיוון שמדובר בכל זאת כבר בסכום גדול יחסית, ולא הייתי רוצה שהוא יאבד לחלוטין מערכו עם השנים והאינפלציה, אפשר בכל זאת לחלק אותו בצורה קצת שונה:
כ-50% מהסכום בזמינות מיידית (כלומר בעו"ש ובפקדון יומי)
כ-50% מהסכום בזמינות חודשית/גמישה (כלומר פקדון חודשי, קרן כספית, או כלי חסכון אחר שמאפשר לכם להוציא את הכסף בצורה גמישה יחסית, אבל צובר קצת יותר ריבית).
כלומר אני בונה על כך ש-50% מקרן החירום יספיקו לנו למקרי חירום מידיים, ואם מדובר במשהו גדול או מתמשך יותר, נוכל להוציא את שאר הכסף במהלך החודש.
עדכון, אפריל 2014: מכיוון שהריביות היום במצב כל כך מביך, פקדון חודשי באמת שורף את הערך של הכסף (אל מול האינפלציה). לכן בקרן החירום האישית שלנו, שיניתי קצת את ההרכב: היום אני שומר כ-10 אחוז מהכסף בפקדון יומי (כלומר – נזיל לחלוטין, וכן, עם ריבית אפסית), ואת השאר בקרן כספית, שגם היא בזמינות יומית (מלבד בשבתות וחגים). גם בקרן כספית הריבית מזערית – אבל לפחות היא קצת יותר גבוהה מזו של הפקדון.
עכשיו תעצרו רגע ותחשבו על זה – כמעט כל מקרה חירום שיכול ליפול עליכם – תוכלו לממן. (בגדר הסביר – זה לא מחליף ביטוח רפואי או ביטוח חיים למשל). אין יותר פחדים מדברים איומים שיכולים לקרות או להתקלקל יותר (או לפחות, לא פחדים כלכליים… וזה כבר משהו). האימה הזאת שאתם מרגישים בכל פעם כשאתם שומעים משהו מרשרש באוטו? אז נכון שגם עכשיו לא יהיה כיף ונעים לשלם 6,000 שקל למוסך – אבל לפחות לא תצטרכו לדאוג מאיפה הכסף הזה יגיע.
עכשיו, כשאתם בלי חובות, ויש לכם קרן חירום מלאה ויציבה בבנק – אתם באמת בדרך הנכונה לחיים כלכליים ללא דאגות כמעט. ותאמינו לי – זה אפשרי, ולא בשמיים בכלל.
נקודה קטנה לגבי אזכור הפק"מ – לדעתי הוא יעיל אך ורק בשביל שהכסף לא יקרוץ לנו בפק"מ, אבל אם כבר מפצלים את הסכום בשביל לא לאבד את הערך כדאי גם להמליץ על בדיקה *יחד עם יועץ מהבנק* על השקעה בקרן כספית שיכולה לשמור על ערך הכסף בצורה טובה יותר והיא חסרת סיכון בדיוק כמו פק"מ.
הסבר קצר על הענין: http://www.haaretz.co.il/misc/1.1298712
אכן נשמע כלי מעניין ובהחלט שווה לבדוק אותו (ואחרים) – בתנאי כמובן ששומרים על רמת נזילות גבוהה, יומית או חודשית בהתאם לסכום. (לכן אגב קרנות נאמנות 'אמיתיות' או כלים בורסאיים אחרים לא טובים כאן, כי גם אם הם לכאורה נזילים, אלו השקעות שמיועדות לטווח ארוך)
אתה יכול להרחיב על המשפט שלך: (את פיצויי הפיטורים לא כדאי לפדות, כי אז אתם פוגעים בחיסכון הפנסיה שלכם). אם אפשר לזרוק מספרים ודוגמה…
לגבי פק"מ יומי או חודשי עכשיו כמעט ואין ריבית, ובגלל עלייה במחירי מיים וחשמל המד"ד עלול לעלות והכסף יאבד מערכו. עדיף חצי לסגור לשנה עם הצמדה…
P.S. ברוסית "מקרה חירום" נקרא "יום שחור"…
לגבי פיצויי הפיטורים – בהנחה שהם מופקדים היום בתוך קרן הפנסיה שלך (וזה המקרה הנפוץ), אם תשאיר אותם שם הם ימשיכו לצבור רווחים כחלק מקרן הפנסיה. אם תוציא אותם משם – אתה מקטין את הקרן ואת הרווחים העתידיים.
נכון שעקרונית אפשר להוציא את הכסף ולהשקיע במקום אחר וכו'… אבל זה לא מה שיקרה אצל רוב האנשים שיוציאו את הכסף וישתמשו בו לדברים אחרים.
לגבי הפק"מ – נכון, הריבית היום אפסית, וקשה להשאיר את הכסף במקום שבו הוא נשחק. *ובכל זאת* – לטעמי עדיף להפסיד קצת מתוך השחיקה הזאת, ועדיין להקפיד על כך שהוא יהיה זמין למקרי חירום. כסף שסגור לחצי שנה לא עוזר לך אם היום אתה צריך להוציא פתאום 6,000 שקל על תיקון האוטו
לדעתי אם יש לך 40-60 אלף שקל, כחלק מניהול סיכונים נכון אתה צריך להשקיע כמעט את כולם, וככל שאתה בשלב יותר מוקדם מחייך להשקיע בדברים יותר "מסוכנים"(לא חברות Start-up אבל כן מניות שיכולות לעלות בעשרות אחוזים). ניסיון להימנע מסיכון הוא מסוכן בפני עצמו.
קרן של 10000 בחיסכון שנתי(ואם משהו קורה לקחת הלוואה מבן משפחה/חבר/בנק אם אין ברירה עד שאפשר להשתמש בכסף). כל השאר חייבים להשקיע בשביל לשמור על רמת חיים היום.
אך זאת רק דעתי
להשקיע כסף זה טוב (כל אחד על פי רמות הסיכון שמתאימות לו), אבל רק *אחרי* שצוברים קודם כל כסף לשעת חירום. עד כמה שזה תלוי בי, אני לא רוצה לקחת יותר אף הלוואה לעולם (חוץ ממשכנתא כנראה, שם אין הרבה ברירות).
ואם תסגור את הכסף לשנה, ואז משהו יקרה ותיקח הלוואה – הריבית על ההלוואה תעלה לך כמעט תמיד הרבה יותר ממה שכביכול הרווחת מהחיסכון השנתי.
יש לי תובנה משלי על קרן החירום, מעין שכלול קטן שהגיתי. התובנה היא שלשים סכום של 60 אש"ח בפקדונות לאורך תקופה של שנים זה פשוט בזבוז נוראי של תשואה. מדובר על פגיעה די רצינית בביצועים של הכסף שלכם לאורך זמן. מה שאני חשבתי הוא צעד אחד קדימה, להשקיע את הכסף הזה בתעודת סל של אג"ח מדינה.
למה דווקא המסלול הזה? קודם כל התנודתיות שלו נמוכה. מבחינת נפילות, זה אפיק שיורד רק 2-5% גם בזמנים הכי קשים (שנת 2008), כי כשהכל קורס, כולם בורחים לכאן. אבל לאורך זמן האפיק הזה עולה בצורה יפה, והוא נותן תשואה עדיפה משמעותית מפקדונות ומק"מ. עוד יתרון הוא שהכסף נזיל ברמה יומית בניגוד לפקדונות. חובה להשקיע בתעודת סל או בקרן נאמנות עוקבת ולא בקרן נאמנות רגילה שמשקיעה באפיק. תעודת הסל נותנת ביצועים הרבה יותר יציבים לאורך זמן עם תנודתיות יותר נמוכה, לעומת מנהלים אקטיביים שלוקחים יותר סיכונים וגם מפסידים יותר בירידות.
יש רק קאץ' אחד. מכיוון שזה בכל אופן מסלול עם תנודתיות, ואנחנו לא רוצים להתקע בלי הכסף שלנו במקרה חירום, צריך לנקוט צעד של זהירות. צריך לשים בקופה 5-10% יותר כסף ממה שאתם באמת צריכים. זה אמור להיות כרית הביטחון שלכם אם אתם ממש חייבים למשוך את הכסף ובדיוק כל השוק בירידות. באמצעות הצעד הזה אתם דואגים שתמיד יהיה לכם את הכסף הדרוש לכם, ומצד שני פותחים את כסף החירום שלכם לאפשרות של תשואת הון נחמדה. אני מאמין שלאורך זמן זאת האסטרטגיה המנצחת.
יש דעות שונות בעניין הזה. אם תשאל את דייב רמזי, הוא יגיד לך לא לנסות "להתחכם" עם קרן החירום
בשום צורה, ולשים את כל הכסף ב-money market account (שזו גירסא טיפה שונה של הקרן הכספית שיש לנו כאן). עדכנתי את הפוסט עם ההרכב שאני משתמש בו – בערך 10% בפקדון יומי (הריבית היא אפסית כמובן, אבל הפקדון הזה הוא פשוט סוג של "המשך" נפרד לעו"ש מבחינתי), והשאר בקרן כספית. גם שם הריבית מאוד נמוכה היום (בסביבות %1.2 לשנה), אבל אני יותר רגוע כשאני יודע שלכסף הזה לא יקרה כלום. כספים שמיועדים לחסכון, הולכים למקומות אחרים כמובן.
שמע, הבלוג שלך אדיר!
אני מתמודד עכשיו עם כמה עניינים כאלה משל עצמי והחומר פה ממש מלמד ועוזר.
גם לגבי מה שאמרת עם הקרן שמבריחה את מרפי. נראה לי פשוט שזה קורה בגלל שבתהליך הזה של צבירת הקרן אנחנו סוג של "עוברים גמילה" מההתמכרות הזאת לקניות ומתפכחים לעובדה שהחובות לא ייעלמו אם לא נעשה משהו בקשר אליהם. הצבירה של הקרן הזאת היא סוג של ניצחון קטן בדרך לשם, לפחות לדעתי 🙂
עצה מבעל ניסיון לפני כ10שנים עמדתי מול המגרה וספרתי את השקלים אחד אחד האחרונים שנשארו לי
באותו יום קיבלתי החלטה עובר לתקציב כמו כל עסק הכנסות מול הוצאות
ראשית לקחתי הלוואה של 50000 ₪ לסגור את המינוס שנית ישבתי חישבתי כמה הכנסה יש לי כל חודש
חיפשתי תעסוקה נוספת על מנת להגדיל את ההכנסה (לא קל)
שנית הוצאות קבועות היכן ניתן לצמצם(מלחמת עולם בבית המושג אין ברירה יצא מהלקסיקון)
קוסמטיקה בשמים לגבר לאישה בביקורת מלאה בישול בבית בלבד אין מסעדות (מלבד מקרים מיוחדים)
וגם זה בביקורת מלאה
מזון רק מבצעים ומה שחייבים מבצעים במיוחד(לפעמים אני פוקד 4 סופרים)
בקניה חכמה אני חסכתי עד 700 ₪ בחודש שזה 8400 ש"ח לשנה
אין מותרות רכב תקציב לדלק ניגמר לא נוסעים אין סיגריות ביגוד רק מה שמוכרחים
הפרשה חודשית של 500 ₪ בהוראת קבע לתוכנית חיסכון(חובה! קרן סולידית כל שהיא)
חשמל מים לפחות 100 ₪ בחודש חיסכון
ככה זה נימשך גם היום בינתיים סגרתי א המינוס (אני בפלוס בלי עין הרע)
יש לי חיסכון קטן בבנק למקרים מיוחדים(הוצאות בלתי צפיות)
הבנק מאוד אוהב אותך כיש לך כסף|(ואפילו קצת)
כרטיס אשראי רק סופר ולדלק
חשמל מים מסים הוראת קבע
לא קל לא פשוט אבל לאט לאט פתאום מסתבר שאפשר אחרת
ומותר קצת להרחיב
וחשוב ביותר ביקורת יומית על ההוצאות אין חריגה מהתקציב בשום מקרה
חרגת חפש היכן אתה חוסך על מנת להשלים
קחו את הזמן נסו את זה ותרגישו בהבדל
נכון יש שיאמרו עליך שאתה קמצן (ואני ממש לא) אבל מוטב קמצן עם כסף מאשר אחד שמשלם ריביות לבנק לשווא