כלי לניהול תקציב
(You Need A Budget (YNAB
התוכנה לניהול תקציב שבה אני משתמש מהיום שבו התחלנו בשינוי הכלכלי שלנו – ואין לי ספק שהיה לה חלק מרכזי בהצלחה. החיסרון היחיד למי שזה מפריע לו – היא באנגלית. אבל אין שום בעיה להשתמש בשקלים בתור מטבע התקציב שלכם, ואפשר גם להכניס שמות של חשבונות/חנויות וכו' בעברית.
התוכנה הזו, וזו הסיבה שאני כל כך מרוצה ממנה, תכריח אתכם להתנהל עם התקציב בצורה נכונה. ומצד שני, היא תהפוך את כל ההתעסקות הזאת למשהו מאוד נוח. למעשה, בניית התקציב הופכת פתאום לסוג של משחק Sim, עם טבלאות ברורות והעברה פשוטה של כסף מסעיף אחד בתקציב לסעיף אחר.
בנוסף לגירסת המחשב (PC ו-MAC), יש גם גירסאות לאייפון ואנדרואיד, שמסתנכרנות אחת עם השניה בזמן אמת.
המחיר? לא זול. נכון לכתיבת שורות אלו, המחיר הרשמי עומד על $60. אבל לטעמי, התוכנה החזירה את עלותה מהר מאוד. ועל הדרך, קבלו מבצע – הנחה של $6 מהמחיר המלא של התוכנה, באמצעות הלינק הזה.
ספרים מומלצים
ראשית, הערה חשובה לגבי הספרים: אני מכיר את האינסטינקט הראשוני הזה לרוץ לרשת ולחפש קבצי PDF של הספרים. אבל אם אתם מתחילים תהליך אמיתי של שינוי כלכלי, כדאי מאוד שההתחלה תהיה ישרה, ותכלול גם תמורה כספית לסופרים שבהם אתם נעזרים. במילים אחרות: קנו את הספרים, אל תעתיקו.
The Total Money Makeover – Dave Ramsey
דייב רמזי הוא יועץ כלכלי אמריקאי מצליח (אם תרצו, גורו כלכלי), שמגיש תוכנית רדיו יומיות ומנסה לחנך את האמריקאים להתנהלות כלכלית נכונה כבר שנים רבות. הספר שלו היה הדחיפה הראשונית שלי לעבר שינוי כלכלי אמיתי בחיי, והוא מספק גם את השיטות המדויקות לעשות את זה.
לא כל המידע שבספר מתאים במאה אחוז לחיים בישראל, אבל השיטה הבסיסית מתאימה לכל אחד, בכל מקום. אם תקראו את הספר בעיון, וחשוב מכך – תבצעו אותו מתוך רצון אמיתי להשתנות, המצב הכלכלי שלכם באמת ישתנה.
ניתן לקנות את הספר בגירסא הרגילה שלו באמזון, ולמי שלא יכול לחכות ורוצה לקרוא כאן ועכשיו, אפשר גם לרכוש את גירסת הקינדל של הספר.
אבא עשיר, אבא עני / Rich Dad, Poor Dad
ספרו של רוברט קיוסאקי זכה להצלחה מסחררת בשנים האחרונות, אם כי הוא גם שנוי במחלוקת. העצות והתאוריות בספר מוצגות באמצעות סיפור אוטוביוגרפי-לכאורה, על הדברים שלמד בילדותו מאביו הביולוגי העני, והאבא של השכן – העשיר. האלמנטים האוטוביוגרפיים עומדים בסימן שאלה בשנים האחרונות, אבל האמת היא שזה לא ממש משנה, ביחס לדברים שתלמדו מהספר.
חשוב לזכור, כרגיל, שהספר לא יהפוך אתכם לעשירים בין לילה, אבל הוא כן מספק צורות הסתכלות חדשות ומעניינות על הדרכים לצבור נכסים, מה זה בכלל נכס מניב (רמז: הבית שלכם הוא לא נכס, אלא נטל כלכלי), ועוד תאוריות כלכליות בשפה שמתאימה לכולם.
אפשר לרכוש את הספר בתרגום לעברית, וגם כמובן בגירסא האנגלית המקורית, ולקריאה מיידית – מהדורת הקינדל של הספר.
אפליקציות מומלצות
Grocery Gadget
אחד הדברים הכי חשובים כשרוצים לחסוך בקניות לסופר, הוא להכין מראש רשימת קניות, ולקנות רק על פי הרשימה. זה כמובן נהיה יותר קל כשיש אפליקציה לטלפון הסלולרי שעושה את זה – וGrocery Gadget מאפשרת בדיוק את .
האפליקציה קיימת בגירסאות לאייפון ולאנדרואיד (הגירסא לאייפון מצוינת, הגירסא לאנדרואיד קצת פחות יציבה, אבל אני משתמש בה גם שם), ויש גם אתר אינטרנט שבו אפשר לעדכן את המוצרים והרשימות. החלק הכי חשוב: האפליקציות יודעות לסנכרן את הרשימות ביניהן. זה אומר שאם אחד מבני הבית מעדכן את רשימת הקניות בנייד שלו, הרשימה מתעדכנת מיד גם אצל בן המשפחה השני, בנייד שלו.
האפליקציה מאפשרת לשמור, מלבד את שמות המוצרים והתמונות שלהם, גם מחירים על פי רשתות שונות – וכך תוכלו להשוות מחירים ולזכור איפה הכי זול. (את המחירים צריך להכניס באופן יזום כמובן).
Mobuyli – iPhone / Android
הארנקים של כולנו מלאים בכרטיס מועדון, כרטיסי אשראי וכל סוג של כרטיס פלסטיק שאפשר לחשוב עליו. הבעיה היא שהרבה פעמים אנחנו נמצאים בחנות ומגיעות לנו הטבות עם כרטיס מועדון מסוים, או כרטיס אשראי ספציפי, ואנחנו בכלל לא יודעים על זה.
באפליקציית Mobuyli אתם מגדירים איזה כרטיסי מועדון/אשראי יש לכם, והאפליקציה מבשרת לכם לאילו הטבות אתם זכאים בסביבה שלכם. מאוד שימושי ונוח.
עוברים לישראל?
אם אתם מכירים אנשים שמתכננים לעבור לישראל, או עברו לאחרונה – סביר להניח שיש להם צורך במדריך בסיסי לצרכנות בישראל. בדיוק בשביל זה נועד האתר My Israeli Friend, שמסביר (באנגלית) איך להתחיל להסתדר כצרכן בישראל – חברות אינטרנט, חברות סלולר, טלוויזיה, וכו'.