חתונה לא חייבת להיות עסק יקר – עם קצת ידע ותכנון מראש, תוכלו לחסוך המון במחירי האולם, הצלם ושאר הספקים. אז איך עושים את זה?
עונה: עונת הקיץ היא כמובן עמוסת החתונות, אבל לקיץ יש גם חסרונות שכדאי לזכור. הקיץ יכול להיות חם מדי, מזיע ולא נעים. הלחות עלולה להרוס תוך דקות את הפן, והשמלה יכולה להתקשט בעיגולי זיעה. מאוורר או מזגן לא תמיד זמינים ולא תמיד יפתרו את הבעיות הללו.
בחורף יש סיכונים, אבל אם יודעים להתנהל איתם בטרם עת (התארגנות במקום הסמוך למקום האירוע, מציאת מקום סגור אך אקזוטי לצילומים המקדימים וכן הלאה), אפשר בהחלט להסתדר. מבחינה כלכלית יש לבחירת העונה השלכה גדולה: המחיר למקום האירוע בחורף יהיה נמוך בכ-20% וכך גם המחירים אצל רוב הספקים האחרים (שגם בשבילם זו עונה חלשה).
חוץ ממחיר המקום והספקים, כדאי לקחת בחשבון שהסטטיסטיקה מצביעה על כך שהאורחים נוטים להיות יותר נדיבים בחורף. כאורח בחתונתכם קל להביא לכם יותר כסף בחתונת החורף היחידה בחודשיים האחרונים, מאשר בחתונה השלישית החודש בתקופת הקיץ.
חודש: בחודשי הקיץ, במקומות מסוימים, יש בין החודשים פערים במחיר שיכולים להגיע לעשרות אחוזים. חודש ספטמבר הוא היקר ביותר. לגבי חודשי החורף, דצמבר וינואר הם החודשים הזולים ביותר לחתונה ופברואר קצת אחריהם. מרץ הוא החודש היקר ביותר לחתונה בחורף והמחירים במקומות מסוימים די קרובים כבר למחירי הקיץ.
תאריכים מיוחדים: אפשר גם לנסות וללכת על תאריכים מיוחדים בתקופת בין המיצרים אשר נמשכת שלושה שבועות – היא מתחילה ביום שבו הובקעה חומת ירושלים ועד היום שבו נחרב בית המקדש. לרוב אלה ימים שבהם אסור להינשא על פי היהדות. עם זאת, ישנן פרצות ביהדות המתירות טקס נישואים בימים בודדים במהלך תקופה זו. בשל כך אולמות האירועים מורידים את המחירים בימים מיוחדים אלו באופן משמעותי, כך ששווה להתעדכן על התאריכים האלה.
יום בשבוע: בשל העובדה שזוגות רבים מעדיפים את יום חמישי מתוך מחשבה שהם מקלים על אורחיהם, הביקוש גדל עד כדי כך שמחיר אירוע ביום חמישי (הכי מבוקש) יכול להגיע עד לפי 2 מאירוע ביום ראשון (הכי פחות מבוקש). קחו בחשבון שהתנועה ביום חמישי בערב הרבה יותר ערה מאשר בשאר ימי השבוע ולעתים מעורבת בעמידה בפקקים, ולכן לאו דווקא נוחה יותר לאורחים. כדאי לזכור גם שהאנשים שבאמת חשוב לכם שיהיו איתכם ויישארו בחתונה עד הסוף יעשו זאת גם אם תעשו את האירוע באמצע השבוע.
מקום החתונה – מתרחקים מהמרכז וחוסכים
זכרו שאתם עלולים לשלם הרבה על השם. אין מניעה שתלכו על מקום קצת יותר מרוחק, שעושה עבודה נפלאה אך עדיין לא צבר לעצמו מוניטין של המקום הכי שווה בתחום, ושם המחירים של האולם והאוכל יהיו נמוכים יותר.אפילו עם תוספת של הסעות לאנשים מאזורים מרוחקים, עדיין תוכלו לחסוך כסף (ולתת לאורחים את האפשרות לשתות ולחזור הביתה בשלום גם אם הם עייפים).
לגבי מקומות שאינם מיועדים לאירועים כמו מקומות פתוחים – היות שלרוב תצטרכו לשלם לספקים נפרדים שיביאו ציוד נייד מסביב (הגברה, תאורה וכו'), ההוצאה תהיה לרוב גבוהה בצורה משמעותית יותר ממקום מסודר שבנוי מראש לאירועים. מקומות ספציפיים שיעלו לכם פחות: מסעדה, מקום חדש וטרי או גני אירועים בפרברים.
חברות הפקה וארגון חתונות – לא תמיד זה חסכוני
ישנן חברות להפקות חתונה שמספקות חבילה של עסקים לחתונה (אולם, צלם, די ג'יי וכדומה) במחיר כולל שהוא לכאורה אטרקטיבי ונמוך ממחיר המחירון של הספקים האלה בנפרד. מתחתנים אשר מנסים לחסוך לעצמם את ההתרוצצויות בארגון החתונה חושבים לעצמם שכך הם חוסכים את כאב הראש וגם את הכאב בכיס, אבל זה מאוד לא חד משמעי ולעתים גם לא נכון. חברות ההפקה והספקים יציגו לכם "מחיר מחירון" ואת "מחיר ההנחה" המיוחד שתקבלו בגלל שתעבדו דרך חברת ההפקה. כדאי לקחת בעירבון מוגבל את הדילים האלה:
- "מחיר המחירון" הרשמי שיוצג לכם הוא הרבה פעמים גבוה מהמחיר האמיתי שבו הספקים סוגרים עסקאות מול אנשים שהגיעו ישירות, ללא תיווך חברת ההפקה. לעתים הוא אף גבוה מהמחיר ההתחלתי שממנו הם מתחילים משא ומתן.הרבה פעמים אם הגעתם לספק מסוים דרך חברת ארגון חתונה שכזו ותנסו לאחר מכן לקחת אותו שלא דרך החברה, אין כבר אפשרות ואסור לו (מבחינת ההתחייבות שלו לחברה זו) להוריד מחיר, אלא הוא מחוייב להציג את מחיר המחירון (שהוא כאמור לעתים גבוה מהמחיר האמיתי) כדי לשכנע אתכם שההנחה דרך החברה כדאית. תוכלו לבדוק זאת אם תשלחו לאותו ספק נציג מטעמכם שיגיע ישירות אליו (ללא תיווך החברה המארגנת) שיברר את המחירים האמיתיים.
- החבילות הן הרבה פעמים קבועות. אם יש ספקים שאתם לא מעוניינים בהם (כמו קישוט לרכב או זר כלה) או שאתם רוצים שינוי של חבילה של ספק (צלם סטילס אחד במקום שניים באירוע קטן), ייתכן ולא יתאפשר לכם להוריד אותם מהחבילה.
- מספר הספקים שהחברות הללו מציעות הוא בדרך כלל מאוד מצומצם ומאוד מגביל את הבחירה שלכם. בדקו מראש אם באמת בכל תחום יש לכם בחירה אמיתית.
על פניו לעתים נראה שקל יותר לתת לחברה ש"מבינה" בתחום לארגן את החתונה, להתמקח עם הספקים ולכאורה להוציא מחירים טובים. עם זאת, גם אם אתם לא מומחי התמקחויות, מומלץ לא להתעצל ולחשוב בעצמכם אם אכן החבילה שמציעים לכם מתאימה, אם יש לכם מספיק בחירה בין הספקים, ואם החבילה משתלמת יותר לעומת מחיר השוק. ההבדלים יכולים להגיע לאלפי שקלים ואף יותר מכך. גם אם אתם חושבים לעבוד עם חברה כזו זיכרו שגם המחיר שהם נותנים לכם אינו סופי ותוכלו להתמקח עליו.
צלם, שמלת כלה, ושאר הספקים: איך חוסכים?
המיקום הגיאוגרפי של הספקים ישפיע על מחיריהם, כאשר המחירים במרכז הארץ יהיו גבוהים יותר מהמחירים בשאר האזורים. הסיבה לכך היא שריכוז המתחתנים שגרים במרכז הארץ גבוה בצורה ניכרת מריכוז המתחתנים בשאר האזורים והם מעדיפים שהספקים יהיו קרובים אליהם. וכשיש ביקוש – המחיר עולה. כדאי לזכור שגם בפריפריה יש בתי עסק איכותיים וגם אם אתם עושים את האירוע שלכם במרכז, אולי את חליפת החתן כדאי לכם לשכור מעפולה? (בסך הכל שעה ורבע נסיעה מתל אביב).
מועד סגירת עסקאות עם הספקים: תמיד כדאי לסגור עסקאות מול ספקים בחורף, גם אם החתונה בקיץ. הספקים לחוצים יותר לסגור דילים ונוטים להעניק מחירים נמוכים יותר.
מחיר ומיתוג: קיימת נטייה לחשוב שמחיר גבוה של בעל עסק לחתונה (כמו צלם) או מוצר (כמו שמלת כלה) מעיד על איכות, ומחירים נמוכים או זולים, מעידים על איכות ירודה. חשוב לדעת שהרבה פעמים אין התאמה בין איכות ומחיר. ספקים שמשתמשים ברף מחירים גבוה כדי לשמור על תדמית יוקרתית יכולים בהחלט לאכזב וספקים זולים יכולים לתת שירות מצויין.
לכן, לא כדאי לבחור את העסק על סמך מחיר ("אני לא מתפשר על די ג'יי ו-3,500 ש"ח הוא סכום נמוך מדי") אלא על סמך המלצות של חברים שכבר התחתנו או להסתכל על חוות דעת אינטרנטיות. קחו בחשבון שחלק מחוות הדעת האינטרנטיות שתמצאו נכתבות על ידי הספקים על עצמם, ולכן מומלץ דווקא להסתכל על חוות דעת שליליות שהן לרוב אמינות יותר. אם בכל זאת מחיר מסוים נראה לכם נמוך מאוד עד כדי חשוד ביחס למתחרים שראיתם, אפשר תמיד לשאול מדוע הוא כל כך נמוך.
עוד שיטות להורדת מחיר החתונה
מבצעים, הנחות וקופונים: ניתן למצוא באתרי חתונות רשימות של מבצעים שעסקים מתחומי החתונה השונים מפרסמים. גם באתרי קופונים תוכלו לעתים למצוא קופונים לחתונה עם הנחות מאוד משמעותיות, שיכולות לחסוך לכם עד אלפי שקלים (כמו באתר חופונים שכל הקופונים המתפרסמים בו הם מתחום החתונות). זכרו שעצם כך שעסק מפרסם מחיר מבצע נמוך לא מעיד על איכות העסק ויש לבדוק חוות דעת והמלצות באינטרנט.
אל תציגו עצמכם כמתחתנים: איפה שרק אפשר אל תציינו שאתם חתן וכלה. למשל, אם אתם חושבים לרכוש חליפת חתן "רגילה" (בצבע כחול כהה, אפור או שחור) אימרו שאתם צריכים אותה עבור עיסוקים כגון משלחת לחו"ל, ראיונות עבודה או אירוע אחר במשפחה. כך תוכלו לחסוך מאות שקלים מהעלות של החליפה.
כנ"ל בקניית נעלי חתן וכלה. בדקו את הקולקציות בחנויות הרגילות, לפני שתקפצו לחנויות נעליים המתמחות בכלות. בחנו האם יש שם נעליים או סנדלים לבנים שניתן ללכת איתם ביום האירוע ושיקלו את האפשרות של נעליים בצבעים עדינים.
מיקוח: תמיד אפשר לנסות להתמקח עם ספקי חתונה. בקשו מהעסק להוריד את המחיר אם הוא יכול. הספקים רגילים לכך, ואין לכם מה להפסיד. כדאי במיוחד להתמקח עם האולמות וגני האירועים אשר מהווים את העלות הגבוהה ביותר בחתונה. כמה כללים למיקוח עם האולמות ושאר הספקים:
- תאמו עמדות משותפות ביניכם לפני הפגישות.
- זכרו להגיע לפגישות אלו עם מלווה (רצוי בעל ניסיון במיקוח), כדי להיכנס לאיזון ושיעזור להתמקח ממקום שקול וללא לחצים רגשיים.
- לעולם אל תראו התלהבות מהאולם.
- במהלך הפגישה התמקחו גם על הפרטים הקטנים, כמו המנות עצמן, מספר האפשרויות לכל מנה, כמות המנות הנוספות (ספיירים), כמות העמדות במנות הפתיחה, תאורה, כמות מלצרים לשולחן וכו'.
- שימו לב שלאולם יש מרווח תימרון במחירי המנה עד מחיר מינימלי שממנו הוא לא יסכים לרדת. נסו לזהות את המחיר הזה.
- אל תסגרו על מחיר בפגישה הראשונה. המתינו לפחות לשתיים עד שלוש פגישות מיקוח, למרות הלחצים מצד האולם שיש מועמדים נוספים לתאריך שלכם.
מה המחיר כולל: הספקים לחתונה יציעו לכם חבילות שונות שכוללות אלמנטים שונים. בידקו היטב את תכולת כל חבילה, ותרו על דברים שאינכם באמת רוצים או צריכים (כמו שני צלמי סטילס לחתונה קטנה מתחת ל-250 אורחים) ודירשו הנחה מתאימה במחיר גם אם אתם מקבלים את זה "חינם".
ודאו שגם פרטים קטנים שנראים לכם ברורים מאליהם מופיעים ובכתב. הצד השני עלול תמיד לומר שמבחינתו הדברים האלה אינם ברורים מאליהם ולדרוש תוספת תשלום, כשתהיו במצב שכבר לא תוכלו להתווכח. דוגמא אבסורדית ואמיתית: אולם חתונות שהתחייב שהמחיר "כולל הכל" לא התבייש לגבות כסף נוסף על חנייה מחוץ לאולם, קרוב למועד החתונה, והזוג נאלץ לשלם כי כבר היה מאוחר מדי.
גימיקים: אם אתם רוצים להפוך את החתונה שלכם למיוחדת ומקורית זה לא אומר שתצטרכו להוציא המון כסף. גימיקים רגילים ו"שחוקים" לחתונה יהיו יקרים, אבל אפשר גם להיות יצירתי ולצאת בזול. לדוגמא: אמנית מנחלת בנימין שעושה פסל רחוב ותפריח בועות בחתונה.
אישורי הגעה: גם אם תרשמו מספרי טלפון בהזמנה, מעטים מאוד אם בכלל יתקשרו אליכם לאשר הגעה. זה אומנם מעיק אבל חובה לוודא כמה ימים לפני האירוע את ההגעה של האנשים בשיחות טלפון אישיות. עדיף שמישהו מטעמכם שלא מכיר את המוזמנים יתקשר – כך תתקבל תשובה כנה יותר. מומלץ מאוד לא לחפף בבדיקה או להניח שאנשים מגיעים. חיפוף בבדיקה עלול להוביל לכך שתפתחו שולחנות רזרביים ותשלמו על כך הרבה כסף או לחילופין שתשמרו מנות לאנשים שלא יגיעו בסופו של דבר.
ישנן חברות לאישורי הגעה שלוקחות כמה שקלים לבדיקה. יהיה הרבה יותר זול לבקש מחבר טוב לעשות את הטובה הזאת עבורכם. קחו בחשבון שעל פי סטטיסטיקת החתונות כ-10% ואף יותר מהאנשים שאישרו את השתתפותם לא יגיעו בסופו של דבר. לכן, מומלץ להכין את בעלי המקום והקייטרינג לכמות מעט קטנה יותר של אנשים ולסכם איתם שעל פי דרישה של נציג נבחר מטעמכם במהלך הערב, יוסיפו שולחנות, מקומות ומנות לאורחים אם יגיעו יותר מהצפוי.
פתקי הושבה: יש אולמות שבהם משלמים על פי המושבים התפוסים, ויש כאלה שבהם משלמים עבור שולחנות. אם באולם שלכם התשלום הוא על פי שולחן, מומלץ מאוד להשתמש בפתקי הושבה אשר מפנים כל אורח לשולחן מסוים או לקבוצה קטנה של שולחנות. מעבר לעניין של שמירה על הסדר הטוב, ללא פתקי הושבה האורחים יחליטו בעצמם היכן לשבת וישאירו שולחנות עם מקומות ריקים. על המקומות האלו אתם תשלמו כאילו השולחן מלא.
עם פתקי הושבה תוכלו לוודא מראש שאתם ממלאים את השולחנות. כמו כן, ייתכן שבשלב מתקדם של הערב עדיין יגיעו מאחרים. אם פתקי ההושבה חולקו כמו שצריך לאורחים שהגיעו, תוכלו להיעזר בפתקים שנשארו כדי לדעת אילו אורחים כנראה כבר לא יגיעו, המקומות שלהם יהיו שימושיים עבורכם בתור ספיירים – במקום לפתוח שולחנות שלמים ולשלם עליהם כסף רב.
טיפים: חשוב לקבוע מראש כמה מקבל כל ספק. נהוג לתת בסביבות ה-50 ש"ח לכל מלצר, שומר, מנקה ולמנהל האירוע. אם מתאים לכם – אפשר לתת גם לצלם והברמנים אבל זה לא חובה. אם חשוב לכם שהמלצרים יקבלו את הטיפים – תנו את הטיפים ישירות למלצרים עצמם אחרת יש סיכוי שהם לא יגיעו אליהם.
מכיוון שבסיום האירוע לא תוכלו להיות אחראים על הטיפים (כי לא תהיו באמת במצב המתאים), מנו אדם אחד ויחיד שאחראי על הטיפים ורק הוא נותן טיפים באישור שלכם. בסיום החתונה נותני-שירות יבואו אליכם ויתכן שאפילו אל קרובי המשפחה שלכם. אימרו לכולם לשלוח את מבקשי הטיפים לאותו אדם שאחראי על הנושא.
כמו כן, כדי לגרום לאירוע לתקתק כמו שצריך מומלץ לא להתקמצן ולשלוח את אחד האבות למנהל האירוע מטעם האולם, כדי להבטיח לו שאם הכל יהיה מעל ומעבר, הוא יקבל טיפ מכובד. כדי להצדיק את התמריץ הזה מנהל האירוע יעבוד כמו שצריך בשבילכם לאורך כל הערב. טיפ טוב למנהל האירוע הוא בין פי 2 ל-3 ממחיר המנה ללא תוספות (בין 400-600 ש"ח). לא צריך להביא יותר.
איך לחסוך במחיר החתונה, חלק ב': איך לחסוך מול הקייטרינג, איפה למצוא שמלת כלה בזול, איך וכמה אלכוהול לקנות, ועוד שלל עצות חיסכון למתחתנים.
- יש לכם עצות נוספות? ספרו בתגובות או בעמוד הפייסבוק של "השקל"
לא יהיה פשוט יותר להפסיק עם הנוהג המעצבן של חתונות גדולות עם כל הטררם? תתחתנו בשקט בקפריסין עם המשפחה הקרובה בלבד, וכך גם תחסכו לנו את הוצאות הצ'קים הנוראיות. זה פשוט מבאס לקבל הזמנות לחתונות בימים אלו.
אהבתי את המאמר. ישנו מאמר דומה באתר הזה:
http://kalkala.co.il/?p=411