רוצים לקבל "הטבות" באמצעות נקודות אמריקן אקספרס? בישראל, תצטרכו להוציא הרבה יותר כסף על נקודות ששוות הרבה פחות מאשר בחו"ל
כשכרטיסי האשראי הביאו לישראל לראשונה את שיטת צבירת הנקודות, כל העניין נראה מאוד נוצץ. פתאום קיבלנו הביתה חוברת עמוסת פרסים, הפתעות וגאדג'טים מרגשים (לאותה תקופה). אלא שככל שהשנים חלפו, הנקודות עברו אינפלציה מטורפת, והערך שלהן הפך ליותר ויותר… ובכן, חסר ערך. בשביל לקבל מכשיר נחשק במיוחד, היינו צריכים לצבור נקודות בערך של מאות אלפי שקלים. אם רציתם טוסטר, ניתן היה להסתפק בכמה עשרות אלפי שקלים.
בשלב מסוים הבינו אולי בחברות האשראי שהנקודות שלהן כבר לא מרשימות אף אחד, ושינו את השיטה: במקום צבירת נקודות, אוסף מיותר לחלוטין (לטעמי) של "פינוקים" ו"מסלולים" שנותנים לכם ברוב המקרים כרטיסי 1+1 על מופעים שגם קודם ניתן היה להשיג בקלות יחסית, פלוס הנחות מזעריות על ארוחות בוקר זוגיות, בגדים, ועוד זוטות. חברת האשראי היחידה שבה אפשר עדיין לצבור נקודות היא אמריקן אקספרס, ששמרה על התוכנית הבינלאומית שלה, Membership Rewards.
בינלאומית אמרנו? אולי רק בשם. כי כמו בכל דבר כמעט, גם כאן מצבנו ביחס לחו"ל רע במיוחד. מכיוון שעיקרון הפעולה של תוכנית הנקודות של אמריקן אקספרס דומה בארץ ובחו"ל, ניתן להשוות את ערך הנקודות בקלות יחסית. ומה מצבנו כאן בישראל? רע במיוחד. כבר עדיף שהכרטיס יצבור אבק במגירה, מאשר לנסות לצבור איתו נקודות.
איך צוברים נקודות באמריקן אקספרס בישראל? בקושי
ראשית, צורת הצבירה עצמה. בארצות הברית למשל, כל דולר שווה נקודה 1. כלומר אם קניתם באמצעות הכרטיס ב-50 דולר, קיבלתם 50 נקודות. זו הצבירה הבסיסית: מעבר לזה, קניות בחנויות מסויימות ושל מוצרים ספציפיים, תזכה אתכם בכפל נקודות ולעיתים אפילו פי 3.
ובישראל? נקודה אחת תקבלו רק אחרי… 60 שקלים. כלומר – כל 16 דולר שווים נקודה 1. ושימו לב – זה רק אחרי 240 שקלים ראשונים בחודש, שעבורם לא תקבלו נקודות כלל. הנה כבר הפסדתם 4 נקודות ראשונות בכל חודש (מלבד בכרטיסי הפלטינה). למה? ככה. אז אם קניתם ב-50 דולר כמו בארה"ב, כמה תקבלו? 3 נקודות. במקום, כאמור, 50 בארה"ב.
אז רגע, אולי רק האמריקאים מרוויחים? בואו נבדוק מה קורה באנגליה. אמריקן אקספרס אומנם פחות פופולארי שם, אבל הוא בהחלט נמצא. ואיך צוברים שם נקודות? הפתעה – כל פאונד שווה נקודה 1. כלומר, אם נערוך שוב השוואה להוצאה בכרטיס של 50 דולר – כאן הם שווים כ-32 פאונדס, כלומר 32 נקודות. ככה זה נראה בשקלים:
הסכום | ישראל | ארה"ב | לונדון |
185 שקלים (כ-50 דולר) | 3 נקודות (רק אחרי 240 ש"ח ראשונים בחודש) | 50 נקודות | 32 נקודות |
מה עושים עם נקודות אמריקן אקספרס בישראל? לא הרבה
מסתבר שאנחנו מפסידים פעמיים. לא רק שאנחנו צריכים להוציא יותר כסף כדי לקבל נקודות – גם כשכבר קיבלנו נקודות, הן שוות הרבה פחות מהנקודות המקבילות בחו"ל. הנה למשל משהו זהה שאפשר למצוא גם בישראל וגם בארה"ב – המרת נקודות אמריקן אקספרס לנקודות הנוסע המתמיד של אל על.
בארה"ב: 1,000 נקודות (כלומר 1,000 דולר, כ-3,700 שקל, בתוכנית הבסיסית) בעבור 20 נקודות "הנוסע המתמיד" של אל על.
בישראל: 29 נקודות אמריקן אקספרס תמורת נקודת אל על אחת, כלומר, כ-1,740 שקל לנקודה, ו-34,800 שקל ל-20 נקודות. אני חוזר: 34,800 שקלים לעומת 3,700 שקלים בעבור אותן 20 נקודות הנוסע המתמיד של אל על.
ומה לגבי שוברי מתנות, עוד "פרס" פופולארי שאפשר לקבל באמצעות נקודות אמריקן אקספרס בחו"ל ובישראל? אותו סיפור.
ארה"ב: רשת Home Depot – שובר על סך $25 (כ-92 שקלים) בעבור 2,500 נקודות. כלומר – תשלום של לכל היותר 2,500 דולר (כ-9,250 שקלים) כדי לקבל $25.
ישראל: רשת הום סנטר – שובר על סך 75 שקלים (כ-20 דולר) – בעבור 1,400 נקודות, שהן כ-84,000 שקלים, כדי לקבל $20.
ארה"ב: רשת Barnes & Noble – שובר על סך $50, בעבור 5,000 נקודות (כלומר לכל היותר 5,000 דולר, שהם 18,500 שקלים)
ישראל: רשת סטימצקי – שובר על סך 50 שקלים (כ-13 דולר), בעבור 950 נקודות, שהם כ-57,000 שקלים, כדי לקבל 13 דולר כאמור.
מה אנחנו למדים מכל זה? ראשית, שאפילו עם "פרסים" מצבנו עגום בישראל אל מול ארה"ב ומדינות נוספות בחו"ל. שנית, שצבירת נקודות צריכה להיות הסיבה האחרונה שבגינה אתם שוקלים באיזה כרטיס אשראי לשלם (אם בכלל). כשאתם עוצרים רגע בחנות וחושבים איך לשלם, ו"צבירת הנקודות" קוסמת לכם, תזכרו שמדובר על קנייה בעשרות ומאות אלפי שקלים כדי לקבל הטבות נמוכות במיוחד. בעיניי – חבל אפילו על החישוב והמאמץ.