עם ריבוי כרטיסי האשראי, הוראות הקבע שלנו מתחילות להתפזר בין כרטיסים שונים. זה גם מסבך את המעקב, וגם מקשה על המעבר בין חברות אשראי או בנקים
למרות שהאנושות כבר הנחיתה רכבים על מאדים, למרות שיש לנו מחשבים משוכללים במיוחד בכיס, למרות כל אלה – להעביר הוראת קבע מכרטיס אשראי אחד לכרטיס אשראי אחר, היא עדיין, בהרבה חברות, משימה שמרגישה כאילו נלקחה מימי הביניים. הלוא מדובר בסך הכל בחברה שאני כבר משלם לה – ואז אני בסך הכל רוצה, שומו שמיים, לשלם לכם באמצעי תשלום אחר – למה אני צריך לעבור כמה וכמה מדורי גיהינום בשביל זה? (כשבראשם, כמובן, הפקס האיום והנורא שטרם מוגר מהעולם).
אז מה הבעיה עם זה, מעבר לאי הנוחות? העובדה שבגלל התהליך המייגע – אנחנו לא רוצים להחליף כרטיסי אשראי או בנקים. רק המחשבה על העברה של כל הוראות הקבע הללו, עם שיחות הטלפון המייאשות לחברות השונות, חלק דורשות פקס, חלק סתם גורמות לכם להמתין שעה על הקו, ועם חלק צריך לבדוק מחדש כעבור חודש שהפעולה אכן בוצעה (ולגלות שלא) – כל הטרחה הזו גורמת לכם להתקע עם אותו כרטיס אשראי יקר, או עם אותו בנק נצלן.
וזה נהיה עוד יותר גרוע כשיש לכם כמה כרטיסי אשראי, ואתם מפזרים את הוראות הקבע השונות בין הכרטיסים השונים. עכשיו יש תשלום לאינטרנט בכרטיס א', ותשלום לבזק בכרטיס ב', ותשלום לביטוח בכרטיס ג'. לא רק שאין כוח להעביר את הכל, גם המעקב מסתבך – רוב האנשים, למרבה הצער, לא בודקים בעיון את פירוט כרטיס האשראי שלהם. אז על אחת כמה וכמה, כשמדובר על יותר מכרטיס אחד. וכך, התשלומים נבלעים להם בין הכרטיסים השונים, ואתם אפילו לא שמים לב מה וכמה אתם משלמים.
איך פותרים את זה? פשוט מאוד: מרכזים את כל הוראות הקבע בכרטיס אשראי אחד – ורצוי מאוד שזה יהיה כרטיס שאתם לא משלמים עליו בכלל דמי שימוש. (ומי שלא זוכר – זו הדרך לבטל את דמי השימוש על כרטיס האשראי). למהדרין, מומלץ גם שכרטיס האשראי הזה יהיה כרטיס חוץ בנקאי. הבנק שלכם לא יאהב את זה – אבל זו בדיוק הסיבה שזה מומלץ.
כי כשכל הוראות הקבע מרוכזות בכרטיס אחד – ועל אחת כמה וכמה אם הוא חוץ-בנקאי – פתאום אתם נמצאים בעמדת מיקוח הרבה יותר נוחה מול הבנק/חברת כרטיסי אשראי, אם וכאשר תרצו לעזוב את הבנק או לקבל תנאים טובים יותר. עכשיו, אם באחד הכרטיסים האחרים דורשים מכם דמי שימוש – אתם יכולים לאיים בעזיבה. אם הכרטיס ההוא היה עמוס בהוראות קבע שונות – הטירחה שבהעברת כל ההוראות הללו לכרטיס חדש, הייתה גורמת לכם אולי לחשוב פעמיים לפני ביטול הכרטיס. וגם בחברת האשראי יודעים את זה.
אותו דבר לגבי הבנק – אם הוראות הקבע שלכם נמצאות כולן על כרטיסים בנקאיים – אז כשתאיימו לעזוב את הבנק שלכם לבנק אחר, תאלצו לקחת בחשבון גם את העברת כל הוראות הקבע. אם מראש ריכזתם את כולן בכרטיס חוץ-בנקאי אחד – אתם כבר לא עבדי-ביורוקרטיה של הסניף. (אגב, בחלק מהבנקים ו/או חברות האשראי מציעים לעזור לכם להעביר את הוראות הקבע מכרטיס קודם לחדש. זה יכול לעזור – אבל זה לא באמת פותר את הבעיה, כי זה לא עובד מול כל החברות, וגם, עדיין תצטרכו להתעסק בבדיקה והבירור של כל זה).
אז נכון, אם כרגע התשלומים הקבועים שלכם מפוזרים על פני כמה כרטיסים – תאלצו לעבוד כדי לתקן את זה. אבל עדיף לעבוד על זה פעם אחת במרוכז, כעת, ולפתור את העניין אחת ולתמיד – מאשר להתייאש מהמחשבה על כך בכל פעם שעולה האפשרות להחליף בנק או חברת אשראי. ומה קורה אם פתאום דווקא את הכרטיס שבו ריכזתם את כל ההוראות צריך להחליף? קצת כאב ראש, כן, אבל לפחות תדעו בדיוק איפה למצוא את כל הוראות הקבע הנוכחיות כדי לדעת מה להעביר לאיפה.
אגב, את הקניות כולן מומלץ לבצע בכרטיס אשראי אחד – גם זה עוזר לעקוב אחרי ההוצאות. ובכלל, למה אתם צריכים יותר מכרטיס אשראי בודד? נניח שאתם רוצים אחד נוסף (חינמי!) ליתר ביטחון – בסדר, אבל אין סיבה לשלם בחוץ עם יותר מאחד.
אז כשאני עברתי בנק לא טרחתי להעביר הוראות קבע. פשוט חיכיתי שהחברות השונות יגלו שהן לא מצליחות לחייב את הכרטיס, ואז יתקשרו אליי ויבקשו מספר כרטיס מעודכן. עבד מעולה, וגם לא הייתי צריך לשלם קנסות או ריביות כלשהם.
בעיקרון זה אכן יכול לחסוך זמן – אבל זה לא משהו שהייתי סומך עליו. כבר נתקלתי בחברות שרק אחרי כמה וכמה חודשים, המחשב שלהן טרח לשים לב שכרטיס האשראי שלנו כבר לא עובד. ועד אז, יכול להיות שפתאום ידרשו גם ריבית, או קנס כזה או אחר, או שפשוט יבטלו לך שירות בגלל שבפועל הפסקת לשלם.
ריכוז חיובים בכרטיס אשראי חוץ בנקאי- לא לבעלי אוברדראפט תמידי!
רעיון חביב, אבל יש מינוס רציני שצריכים לקחת בחשבון בריכוז כל הוראות הקבע (או חיובים בכלל) בכרטיס אשראי חוץ בנקאי.
אם יש חריגה ממסגרת האשראי בחשבון הבנק (בחשבון עצמו, לאו דווקא במסגרת האשראי שבכרטיס)- הבנק רשאי להחזיר הוראות קבע (ואז אתה משלם על זה קנס, אבל זה נושא אחר). כרטיס אשראי חוץ בנקאי, בשונה מכרטיס האשראי בהסדר איתו עובד הבנק שלך, נחשב כהוראת קבע חיצונית- ולבנק לא תהיה בעיה להחזיר את החיוב החודשי – ואז אתה בבעיה. אתה גם משלם קנס על החזר הוראת קבע וגם צריך לשלם ריביות פיגורים לחברת כרטיסי האשראי.
את החיובים החודשיים של כרטיס אשראי שבהסדר הבנק לא יכול להחזיר. אם אתם חורג מהמסגרת אז החיוב החודשי של הכרטיס עדיין יורד. נכון שאז יש לך בעיות אחרות מול הבנק (כולל אפשרות לביטול הכרטיס ו/או הגבלתו) – אבל אתה עדיין לא משלם קנס ו/או ריבית פיגורים שוחטת.
זה חשוב ונכון. אם כי – כשמגיעים למצבים כאלו של החזרת חיובים בגלל חריגה מהמסגרת, כבר מתחילה התגלגלות שלמה של צרות (וקנסות ועמלות וביטול חיובים וכו'), אז זה כבר נושא לפוסט נפרד שלם…
לרועי:
מחשבוני בלאומי ירדה הוראת קבע של כרטיס חוץ בנקאי, על אף שהיא חרגה מהמסגרת.
(אמנם הכרטיס היה של לאומי קארד, אבל הוא חוץ בנקאי לגמרי, משולם ע"י הו"ק רגילה ובעבר שילמתי עליו מבנק אחר, אז לא נראה לי שזה הגורם)