חנות המזגנים מציעה לכם "התקנה בסיסית" בזול? מסתבר שההתקנה הזאת היא רק פתח למשא ומתן יקר, ולא באמת כוללת את מה שהמזגן שלכם צריך
לכבוד הקיץ, כל החנויות יוצאות במבצעים על מזגנים, עם מחירים מפתים (שבסופו של דבר די דומים אצל כולם), עם גדלים שונים וחברות שונות, ולמי שצריך לקנות מזגן – המחירים בהחלט קורצים בחלק מהמקרים.
אלא שקניית המזגן היא, באופן יחסי, החלק הקל. התסבוכת מגיעה כשרוצים להתקין את המזגן. פתאום יש פלאשבק לעולם המוסכים – מושגים שונים ומשונים, מתקין שפוסק נחרצות כל מיני דברים שאין לנו מושג בהם, ומחירים שיכולים לקפוץ עם כל מצמוץ של המתקין. למעשה, כשאתם קונים מזגן זול, מחיר ההתקנה יכול להגיע לפעמים כמעט עד מחיר המזגן עצמו – כלומר להכפיל כמעט את העלות הכוללת.
חלק מהחנויות מנסות לשחק גם על הקלף הזה, ומציעות "התקנה בסיסית כלולה במחיר", או במחיר "מוזל". זה נשמע נהדר – כשהתקשרתי למתקינים עצמאיים לבדוק כמה יעלה לי לקנות מזגן בחנות ואז להזמין בנפרד מתקין, אמרו לי שמחיר ההתקנה ינוע סביב ה-700-600 שקלים (במקרה הזה למזגן עילי עם כוח סוס 1). ואילו בחנות שבה קניתי את המזגן, הציעו לי "התקנה בסיסית" במחיר של 399 שקלים בלבד (כולל הובלה!). נשמע נהדר.
אלא שכאן טמונה המלכודת. "התקנה בסיסית" היא לכל היותר הבסיס למחיר. מעליו מתחילים לצבור ולהוסיף מגדל שלם של הוצאות נוספות. מה למשל?
ובכן, למשל, הצנרת של המזגן. הכוונה לצינור הנחושת שמחבר את המנוע של המזגן, שיושב מחוץ לבניין, אל היחידה שיושבת בתוך החדר. (ה"מומחיות", אגב, היא פשוט כי נאלצתי ללמוד את כל זה לפני הקנייה – ואחרי, כשנאלצתי לשלם על הכל). כשמציעים לך "התקנה בסיסית", ברוב המקרים מדובר על צנרת באורך של 2 מטרים בלבד. וכאן עולה השאלה – האם האורך הזה יספיק?
חלק מהמתקינים יעשו ככל יכולתם כדי שהתשובה הזאת תהיה "לא". הסיבה לכך פשוטה – הצינורות הללו יקרים. בהתאם לגודל שלהם (שמשתנה על פי עוצמת המזגן), מדובר על מחיר שיכול לנוע בין 70 ל-130 שקלים למטר. ואין חצאים – המתקין שלי טען שאם שני המטרים הבסיסיים לא מספיקים, צריך להחליף לצינור של 3 מטרים, או, עוד יותר טוב (בשבילו) – צינור של 5 מטרים. אין אמצע.
אז אמנם התוספת היא מעל 2 המטרים ה"בסיסיים" – אבל זו עדיין תוספת משמעותית. ואם נדמה לכם שתוכלו למדוד עם מטר את המרחק ולדעת מראש כמה תצטרכו – זה לא כל כך פשוט. הצינור יוצא מצד אחד של המנוע, ונכנס מצד אחר של היחידה הפנימית – וגם את זה צריך לקחת בחשבון. בנוסף, צריך כמובן לקחת בחשבון את תאוות הבצע של המתקינים. אצלנו למשל, רק אחרי ההתקנה, שבה הם התעקשו שוב ושוב שחייבים צינור של 5 מטרים – גילינו שבערך חצי מהצינור מגולגל סביב עצמו מאחורי המנוע. אולי הם היו צדיקים, ובאמת היה צריך 3.5 מטרים, נניח, מה שהקפיץ אותם ל-5. ואולי 3 מטרים הספיקו, אבל הכסף שהם רצו לא הספיק.
אבל רגע, גם הצנרת לא מסיימת את הסיפור. המתקין יכול לשלוף עוד שלל תוספות שונות ומשונות שלא כלולות, כמובן, ב"התקנה הבסיסית". "קידוח בקיר בטון", למשל. הגיוני שאם אתם משלמים על התקנה של מזגן, בסיסית ככל שתהיה, הקידוח בקיר (כדי להוציא את הצינור) יהיה כלול בה, לא? ובכן, לא. לא בכל קיר. תלוי איזה קיר יש לכם. על קיר בטון יקחו תוספת נאה. על קיר של אבן ירושלמית יקחו תוספת עוד יותר נאה. וממ"ד? חגיגה. רק אם יש לכם קיר מקלקר – חסכתם.
ומה עם התושבת החיצונית, שעליה יושב המנוע? בחלק מהמקרים היא כלולה בהתקנה הבסיסית. בחלק לא, ותתבקשו לשלם יותר. נשמע לא הגיוני שמוכרים לכם התקנה שלא כוללת את התושבת שעליו המנוע אמור לשבת מחוץ לבית? ובכן, כאן הכל הגיוני.
ואל תשכחו גם את נקודת החשמל. זו כבר לא "אשמת" המתקין – בחלק מהחדרים אין צורך בנקודת חשמל נוספת, כי כבר יש אחת קרובה. אבל אם כן צריך – אל תשכחו לקחת בחשבון עוד תוספת יפה.
כך שבשורה התחתונה, אחרי ששילמתי 399 שקלים על "התקנה בסיסית", כל התוספות הנאות הקפיצו את מחיר ההתקנה ל… 1,000 שקלים. על מזגן שעלה 1,400 שקלים. אכן, בסיסית ביותר.
אז מה אפשר לעשות? מכיוון שאת התוספות תשלמו בכל מקרה (יותר או פחות – תלוי עד כמה אפשר לסמוך על המתקין שלכם), עדיף לא להתעסק בכלל עם ההתקנות הבסיסיות של החנות (ואז גם לכו תדעו על איזה מתקין תיפלו). בפעם הבאה שאני אקנה מזגן, סביר להניח שאקנה אותו בחנות בנפרד – ואז אחפש מתקין שאפשר לסמוך עליו.