בשבועות שלפני החג, רשתות הסופרים מנסות לפתות אתכם עם מבצעי חג שווים במיוחד. אבל אם תחכו לרגע האחרון – תמצאו את עצמכם משלמים יותר
בימים אלה מתמלאים העיתונים (ובמידה יותר קטנה, משום מה – גם האינטרנט) בפרסומות של רשתות השיווק בכלל, והסופרמרקטים בפרט, לכבוד מבצעי החגים. כאן "מוצרים לחג ב-10 שקלים", שם "מוצרים לחג ב-7 שקלים", ובין לבין סתם הורדות מחיר זמניות שלא מפורסמות בקול גדול.
רוב הרשתות כבר התחילו עם מבצעי החגים, למרות שהן מודאגות מהעובדה ש"אין אווירת חג" אצל הקונים, בגלל שאנחנו עדיין בקיץ. אבל מבחינתכם כצרכנים, זה הזמן להיכנס לאווירת החג. יש כאלו שמעדיפים לחכות עם הקניות הגדולות לרגע האחרון, אם מתוך דחיינות ואם מתוך מחשבה שברגע האחרון המבצעים בסופרים יעמיקו.
ובכן, על פי נסיון השנים האחרונות – קורה בדיוק דבר הפוך. זה לא שכל המבצעים נעלמים יומיים לפני החג, אבל יש מספר דברים שמתרחשים:
סקרי העיתונים מתפרסמים – והמחירים עולים
רשתות הסופר נערכות בכל שנה לסקרי הקניות הגדולים של העיתונים (ובראשם הסקר המסורתי של ידיעות אחרונות, שבודק סניפים רבים ברחבי הארץ). המועד המדויק של הסקר משתנה משנה לשנה – אבל מתבצע בפועל בטווח של בין שבוע לשלושה שבועות לפני החג. כל רשת רוצה לצאת הזולה ביותר בסקר, ולקבל את הכותרות המחמיאות – ולשם כך, מעבר למבצעים ה"רגילים" שמתפרסמים במודעות הגדולות ובחוברות המבצעים, פתאום תראו מחירים שיורדים ככה "סתם", פתאום, בסופר, עם שלט קטן שמבשר על המחיר החדש והזול.
במקרה, או בעצם, שלא במקרה – המחירים שיורדים כך הם כמעט תמיד על כל מיני מוצרי מזון "בסיסיים" – כלומר כאלה שבעיתונים אוהבים להכניס לסל הבדיקה. פתאום המחיר של טונה סטארקיסט, שבקושי מוזל כל השנה, יורד בשופרסל בכ-3 שקלים. פתאום המחיר של המיונז צונח. ואפילו שוקולד השחר. בהחלט, חגיגה לצרכנים.
אלא שאז, שבוע או שבועיים לפני החג, מתפרסם הסקר הגדול בעיתונים – והמוטיבציה של הסופרים לשמור על המחירים הנמוכים המיוחדים הללו נעלמת. את הכותרת הם כבר קיבלו, ועכשיו הצרכנים יגיעו ממילא. אז פתאום, כמה ימים לפני החג – ההוזלות המיוחדות הללו נעלמות.
לכן, אם אתם רוצים להרוויח בצורה מקסימלית – אל תחכו לרגע האחרון, ובעיקר נסו לקנות לפני (או ממש אחרי) שמתפרסמים הסקרים הגדולים בעיתונים.
בסמוך לחג – המוצרים שבמבצע נגמרים
המבצעים לחגים מסתמכים בדרך כלל על פריטים של חברות ספציפיות. כלומר, כמעט בכל סופר תמצאו לפני החג מבצע על גפילטע פיש, אבל בכל רשת המבצע הוא על צנצנת של חברה אחרת. לפני ראש השנה, תמצאו תמיד גם מבצעים על דבש – אבל שוב, על דבש בגודל מסוים ושל חברה ספציפית, שונה בכל רשת.
הבעיה היא שאם אתם מחכים לימים האחרונים שלפני החג – המוצרים הללו נעלמים. אולי בגלל שבאמת קנו המון מהם. אולי בגלל שמלכתחילה המלאי של המוצרים במבצע לא היה גדול. בפועל, הסופר דואג שתמצאו גפילטע-פיש על המדף גם בערב החג עצמו – אבל של חברה אחרת, כלומר זה שלא במבצע. ואם לא קניתם עד עכשיו את הדג, או את הדבש – הרי לא תסכימו להישאר בלי. אז בלית ברירה, תקנו את היקר יותר.
חיכיתם לרגע האחרון? לא תוכלו לנשום
זאת כמובן כבר לא סיבה שקשורה ישירות למחיר, אבל כדאי לזכור גם אותה – הרבה אנשים מחכים לרגע האחרון. ואם גם אתם תעשו את זה, תגיעו אל הסופר כשהוא מלא עד אפס מקום, התורים בקופות מייאשים, וצריך לרדוף אחרי העגלות. זו לא סביבה נוח להשוואת מחירים ולקנייה מושכלת, לכן, גם זאת סיבה לא לחכות עם הקניות לרגע האחרון.
וטיפ נוסף – גם בחגים, ובמיוחד עם מגוון המבצעים בסופרים השונים, חשוב לזכור את מדריך החיסכון בסופר שלי – ובמיוחד להקפיד לנסות לקנות מוצרים שונים בחנויות שונות. כלומר לצוד את המבצעים השווים בין הרשתות השונות.
וטיפ אחרון – אם קיבלתם תלושים לחג ותווי קנייה ממקום העבודה – זכרו שהמקום המשתלם ביותר (ברוב המקרים) להשתמש בהם – הוא דווקא בסופר.
טיפים טובים , תודה
היי אור,
אתה כולב מאוד מעניין וטוב, אבל אני חייב לשאול: יש לך עצה איך זוג שעובד מהבוקר עד הלילה, יכול להתחמק מהרגע האחרון בסופר? אני, למשל, עובד מ-8 בבוקר (הזמן שאני צריך להיות במשרד) לפעמים גם עד 7 בערב ויותר, ואז אין כוח ללכת לקניות. כך, הן תמיד נדחות לערב חג או לשישי. מה אתה ממליץ לעשות?
תודה מראש!
אין המון מה לעשות, אבל אפשרות אחת היא לבקש מאנשים שלא עובדים (ילדים, חלק מהסטודנטים, ועוד למשל) לעשות את הקניות עבורכם.
אני סטודנט, ועושה את הקניות שלי תמיד בין 11 ל-3 בצהריים, כי אני יודע שהסופרים ריקים בשעות האלה.
כמובן, אפשרית גם ההזמנה מהאינטרנט. (במגוון רשתות מזון)
אני לא יודע להמליץ, אבל קיים אתר בשם "MySupermarket", אשר בוחר את הסל הזול ביותר בין כל הרשתות בהזמנה מהאינטרנט. הרבה מהמבצעים לא נמצאים שם, אז זה גם דבר שצריך לשקול, אבל כמובן – זמן שווה כסף, ולכן יש סיבות לא לבזבז זמן על הסופר)
בסופו של דבר זו שאלה של זמן/מאמץ אל מול החיסכון הכספי. כמה זמן (ומאמץ) אתה מוכן להשקיע תמורת החיסכון הזה. אבל במינימום, גם אם אין זמן ומחכים לרגע האחרון והולכים רק לסופר אחד – לפחות חשוב להקפיד שזה יהיה אחד הסופרים הזולים, ולא חלילה ללכת על יד הבית לאחד מהסופרים "השכונתיים", היקרים. כי לעשות את הקניה הגדולה האחת שם, זה כבר באמת בזבוז כספי גדול במיוחד.
אור ודניאל – המון תודה! אשתדל ליישם ואעדכן אתכם בהתפתחויות… 🙂