חברות הטכנולוגיה קונות כאן סטארטאפים על ימין ועל שמאל. אבל מהצרכנים הישראלים נראה שאכפת להן פחות. מתי נראה בארץ Apple Store אמיתית?
חברת אפל רכשה בשבוע שעבר את חברת פריימסנס הישראלית בכ-350 מיליון דולר. בכך היא מצטרפת לחברות טכנולוגיה אמריקאיות אחרות, שיודעות לנצל יפה את מוח הסטארטאפ היהודי, ומעריכות את הקדמה הטכנולוגית של העם היושב בציון.
אלא שהתיאוריה הזו נתקעת בכל מה שקשור לדאגה לצרכנים הישראלים. שאלתם את עצמכם פעם למה בישראל אין חנות "אפל" רשמית? לא חנות של יבואן, אלא Apple Store אמיתית, כמו יותר מ-400 אחרות שקיימות ברחבי העולם, עם העיצוב המרשים, העובדים המומחים, המחירים הרשמיים של אפל, וכמובן – השיק הנלווה.
לא תמצאו פה חנות כזאת, כי כצרכנים, אפל ממקמת אותנו איפשהו בתחתית הרשימה. בהשקות של מכשירים חדשים, ישראל נמצאת בדרך כלל בישורת האחרונה, אחרי מדינות כמו רומניה ופינלנד. גם חנויות המוזיקה והמדיה של itunes הגיעו לכאן באיחור גדול, והן מוגבלות למדי עד היום, ולא כוללות למשל את שירות itunes match (לכאורה בגלל חברות המוזיקה הישראליות – אבל כשאפל באמת רוצה לשכנע את חברות המוזיקה, היא יכולה).
ואפל לא לבד. גם למיקרוסופט, למשל, יש בישראל מרכז פיתוח מפואר. אז למה לקח ל-xbox 360, אחד ממוצרי הדגל של החברה, 7 שנים להגיע לכאן בשיווק רשמי של החברה?
וגוגל, שנהנית כאן מאנשי פיתוח כבר שנים – למה חלקים נרחבים כל כך מחנות המדיה שלה סגורים לישראלים? למה מכשירי הדגל של החברה, כמו סדרת ה-nexus, לא נמכרים ישירות על ידה כמו במדינות אחרות, ולכן עולים פה כמעט פי 2? (מחיר טלפון ה-nexus 5 החדש, למשל, מדכא במיוחד – בארה"ב אפשר לקנות אותו דרך חנות האונליין הרשמית של גוגל ב- 349$. בארץ הוא עולה… 2,800 שקל, כלומר כ-780 דולר).
האמון שחברות הטכנולוגיה הבינלאומיות מפגינות כלפי המפתחים הישראלים ראוי להערכה. אבל אנחנו לא צריכים להסתפק בזה – הגיע הזמן שהעובדים המקומיים יתחילו לבקש מחברות האם שלהם לדאוג גם ללקוחות המקומיים, כדי שגם אנחנו, "הצרכנים הפשוטים", נהנה קצת.
זה עניין של שיקולים עסקיים קרים.
אנחנו מדינה קטנה ולא ממש מעניינת אותם.