בעזרת קצת מאמץ והקפדה, הצלחנו לחסוך יותר מ-50% בקניות בסופר. השיטה: תקציב מסודר, רשימת מחירים, תשלום במזומן ועוד – כך עושים את זה
כשהתחלנו את מסע החיסכון הכלכלי שלנו ולא ידענו איך לחסוך בקניות בסופר, ההוצאה החודשית שלנו בסופרמרקט עמדה על כ-3,000 שקל בחודש. לא למשפחה עם שלושה ילדים, לא לחיתולים של תינוק חדש – 3,000 שקל בחודש לזוג, בסך הכל. זה מוגזם, ואם זה נשמע לכם רחוק מההוצאה האישית שלכם – תחשבו שנית. רוב האנשים מוציאים בסופר ובחנויות המשלימות הרבה יותר ממה שהם צריכים (או יכולים) להוציא שם.
כשאנחנו התחלנו ליישם את השיטות שאציג כאן, תקציב הסופר החודשי שלנו ירד כבר בחודש הראשון לכ-2,000 שקלים, כלומר חיסכון של 1,000 שקל. אבל ככל שלמדנו לחסוך יותר, ובעיקר – ככל שלמדנו "לנצל" את המחירים והמבצעים בסופר בצורה נכונה – החיסכון גדל עוד יותר, עד שלבסוף הגענו לתקציב סופר חודשי של כ-1,300 שקל. כלומר – חיסכון של 1,700 שקל כל חודש! ולא, אנחנו לא חיים על לחם יבש ומלח.
חשוב לי להדגיש – החיסכון הזה דורש קצת מאמץ, ובעיקר הרבה יותר הקפדה ובדיקה של מוצרים ומחירים ממה שעשיתם עד היום. אני יכול להגיד לכם בוודאות, מהניסיון האישי שלי, שאם תבצעו לפחות חלק מההמלצות הללו – אתם תחסכו בסופר. אבל אם תוותרו מראש, תגידו ש"אין לכם זמן להתעסק" עם כל השיטות האלו, וש"אתם בטוחים שאין לכם מה לחתוך יותר בקניות הסופר" – אז אכן לא תחסכו כלום.
כמובן, אגב, שהסכומים והמספרים יהיו שונים בכל בית. משפחה עם 3 ילדים תתחיל מראש עם תקציב הוצאות יותר גבוה בסופר, מאשר זוג עם ילד אחד או אדם שחי לבד. אבל יהיה אשר יהיה מצבכם המשפחתי – אין לי ספק שאתם יכולים לחסוך בהוצאת הסופר החודשית שלכם.
אז הנה כל השלבים בדרך שבה אני עשיתי את זה…
1. תקציב סופר חודשי/שבועי קבוע
קבעו מראש, בתחילת החודש, כמה אתם הולכים להקציב לקניות של מוצרי הסופר החודש. (אצלי, אגב, "מוצרי סופר" כוללים אוכל, ואת הנלווים שקונים בסופר או ברשתות הפארם – מוצרי ניקיון, טיפוח בסיסי (סבון, שמפו – לא בשמים!), וכו'). הסכום הזה אמור להיות קבוע פחות או יותר, אבל יכול להשתנות קצת על פי לוח השנה – בחודש עם חגים למשל, יכול להיות שתרצו להגדיל קצת את תקציב הסופר. בחודש עם 5 שבועות, יש לכם 5 קניות "גדולות" בסופר במקום 4, וכו'.
בחודש הראשון המספר הזה יהיה מבוסס על הערכה. תנסו לחשב, פחות או יותר, כמה הוצאתם בחודש הקודם – וכבר עכשיו תנסו להוריד את המספר הזה ולהקציב סכום נמוך יותר לחודש הקרוב. בחודשים הבאים, תבצעו התאמות – כמה שיותר ללמטה, אגב – לאחר שתלמדו כמה אתם באמת צריכים להוציא בחודש.
אחרי שקבעתם סכום חודשי, חלקו אותו במספר השבועות שיש החודש – וזה תקציב הסופר השבועי שלכם. עכשיו, אחרי שאתם יודעים כמה מותר לכם להוציא בשבוע הקרוב בסופר אפשר לעבור לשלב הבא.
2. רשימת קניות שבועית מדויקת – שכוללת מחירים
סביר להניח שכבר שמעתם את ההמלצה הזו אינספור פעמים – להכין רשימת קניות לסופר. אז הנה, קבלו אותה שוב. לא מתחילים את השבוע בלי רשימת קניות שבועית. שבו לפני שהשבוע החדש מתחיל – והרכיבו רשימה מסודרת ומציאותית. מה אתם מתכננים לאכול השבוע בכל יום? כמה קוטג' אתם באמת צריכים? השבוע לא אוכלים פסטה? אז לא צריך. וכו'.
הרשימה שלכם צריכה לכלול, מלבד פירוט של המוצרים, גם את המחיר של כל מוצר שאתם מתכננים לקנות. כשאתם מכינים את הרשימה בפעם הראשונה, תאלצו להעריך את המחירים על פי ניסיון העבר. אבל כשאתם מגיעים לסופר, תעדכנו את רשימת המחירים שלכם, כדי שבשבוע הבא תדעו בוודאות כמה עולה כל מוצר שאתם קונים.
בסוף התהליך יש לכם רשימה יפה של כמה וכמה מוצרים, עם מחירים, ועכשיו מגיע החלק החשוב – לאיזה סכום הגעתם? אם הגעתם, בבית כשאתם מרכיבים את הרשימה, לסכום שעולה על תקציב הסופר השבועי שלכם – אתם חייבים לעדכן את הרשימה. אתם חייבים להוריד מוצרים מהרשימה עד שתגיעו לסכום שאותו קבעתם. הגבינה הצהובה שרציתם לקנות מעבירה אתכם ב-10 שקלים מעל התקציב שלכם? אז אין גבינה צהובה השבוע. ואם את מתעקשים על גבינה צהובה, אז צריך להוריד את הקרקרים.
כאן מתחילים בדרך כלל התירוצים הראשונים – "אין לי מה להוריד". "העשירים קונים עוגות, אצלי ברשימה יש רק אוכל בסיסי!" וכו' וכו'. אז כן, אפשר לספר תירוצים עד מחר, לפעמים הם נובעים ממצוקה אמיתית, אבל אין מה לעשות, האחריות היא שלכם ורק שלכם. יש לכם 300 שקל להוציא על הסופר השבוע? אז תאכלו פסטה זולה עם רסק עגבניות במקום לזניה. תאכלו אורז במקום נקניק. בשבוע הבא כבר לא תצטרכו לקנות שמפו, נניח – אז תוכלו, אולי, לקנות את הנקניק שרציתם לקנות השבוע.
החלק החשוב הוא לעשות את החישובים הללו כבר בבית, עם הרשימה, ולא כשאתם עומדים בקופה בסופר. זה הרבה יותר קשה להחזיר מוצרים למדף כשאתם כבר עומדים בקופה (למרות שגם את זה כבר עשיתי, וכדאי שתעשו, אם עברתם בכל זאת את הסכום שתכננתם) – אז ככל שתתכננו מראש, כך החיסכון בקניה עצמה יהיה קל יותר.
אגב, את הרשימה אפשר להכין על דף כמובן, או בתוכנה כמו אקסל, ואני ממליץ במיוחד להכין אותה עם אפליקציה בסמארטפון, כזו שתהיה איתכם גם בסופר, שם תוכלו לעדכן בזמן אמת את המחירים. אני, למשל, משתמש ב-Grocery Gadgets שקיימת גם לאייפון וגם לאנדרואיד.
3. תשלום במזומן
קבעתם שתקציב הסופר השבועי שלכם עומד על 300 שקל? תכינו מראש 300 שקל במזומן, וכעת מותר לכם לשלם בסופר רק עם הכסף המזומן הזה. כשמשלמים בכרטיס אשראי, הרבה יותר קל "להגניב" עוד כמה מוצרים בקופה, בלי שהתקציב ישים לב, כביכול. אם לעומת זאת הגעתם אל הקופה עם 300 שקל במזומן – הקופאית לא תיתן לכם את הנקניק שמעלה אתכם ל-310 גם אם יש לכם עיניים ממש יפות. אז כדי להימנע מראש מהפיתויים הללו – לכו לסופר עם כסף מזומן בלבד
4. חלוקת הקניה השבועית על פני סופרים שונים
הסעיף הזה הוא אחד מאלה שמביאים לי בכל חודש את החיסכון הכי גדול – ובכל זאת הוא הכי שנוי במחלוקת כשאני מספר עליו לאנשים. למה? כי כולם מקטרים ש"אין להם זמן". ו"אין להם כוח". אבל ברצינות, כמה זה קשה במהלך שבוע שלם ללכת ליותר מסופר אחד ולבצע קניה נקודתית?
תבדקו את הסביבה שלכם – יש לכם סופר על יד העבודה? יש לכם סופר אחר על יד הבית? יש סופר שלישי בדרך לעבודה או בדרך לסבתא? אז הנה, לכל אחד מאלה אתם יכולים להגיע בקלות יחסית, אם רק תכניסו את זה לסדר היום הקבוע שלכם.
ולמה זה חשוב? כי בכל סופר תמצאו מוצרים ספציפיים במחירים זולים יותר, ומבצעים שונים מאשר בסופרים האחרים – כששאר המוצרים עשויים להיות דווקא יקרים יותר. המטרה של הסופר היא למשוך אתכם פנימה עם המבצעים או עם המחירים הזולים על המוצרים הספציפיים – ואז לגרום לכם לקנות "על הדרך" גם את המוצרים היקרים יותר.
אז במקום לקטר שהסופרים מרוויחים על חשבוננו בלי סוף – הנה דרך "לדפוק את השיטה". אל תדאגו אגב, הסופר עדיין ירוויח. אבל אם, לדוגמא, מוכרים לכם בשופרסל שמן קנולה ב-8 שקלים ורביעיית טונה ב-22 שקלים, ובמגה מוכרים לכם רביעיית טונה ב-20 שקלים ושמן קנולה ב-10 שקלים – למה לא להרוויח בקלי קלות 4 שקלים? (כלומר, קנו בשופרסל רק את השמן ובמגה רק את הטונה).
4 שקלים נשמעים לכם אולי כמו חיסכון קטן – אבל בחודש ה-4 שקלים האלה הופכים ל-16 שקל. ואלה רק שני מוצרים – תכפילו את החסכונות הללו בכל המוצרים שתוכלו למצוא במחירים שונים בסניפים שונים – והחיסכון יכול להגיע למאות שקלים בחודש.
כמובן שכדי לדעת איפה לקנות מה, אתם צריכים להכיר את המחירים. זוכרים את רשימת הקניות? אתם חייבים להמשיך לעדכן בה את המחירים בזמן אמת, כשאתם בסופר. כתבו לעצמכם כמה עולה השמן בשופרסל, כמה הוא עולה במגה, וכמה הוא עולה אצל רמי לוי, אם הגעתם לשם. אני לא אומר ללכת ל-10 סופרים בכל שבוע כדי לסקור מחירים – אבל בתוך כמה שבועות, אם תבקרו בכמה סניפים, כבר תכירו את המחירים של המוצרים שאתם קונים על בסיס קבוע – ותדעו איך לחלק את הקניות.
5. מבצעים – רק כשהם נכללים ברשימה!
כשאתם מגיעים לסופר, אתם מופצצים תמיד במבצעים כבר בכניסה. מבצעים זה נחמד – אני אוהב מבצעים, אני אוהב קופונים, ואני חוסך הרבה באמצעותם. אבל – רק בגלל שמוצר נמצא במבצע, אפילו אם המבצע "שווה", ממש לא אומר שאני חייב לקנות אותו.
הכלל שלי – אני קונה מוצר במבצע אך ורק אם המוצר מופיע ברשימה שלי לאותו שבוע – כלומר אם אני צריך אותו השבוע. היוצא מן הכלל היחיד שלי הוא מוצרים שאני יודע שאצטרך בשבוע הבא, והמבצע עליהם שווה במיוחד. אבל זהו – גם אם המבצע חסכוני במיוחד, אם אני יודע שאני לא צריך את המוצר הזה בזמן הקרוב, אין שום סיבה שאקנה אותו. יכול להיות שיהיה שוב מבצע בעוד חודש, יכול להיות שלא. בינתיים, אין שום סיבה שאתן לסופר הלוואה על חשבון משהו שאני לא צריך.
לעומת זאת, על המוצרים שאתם כן צריכים – חשוב להקפיד לחפש מבצעים. וזה אומר, אגב, גם בחנויות שבהן בדרך כלל לא כדאי לקנות, כמו AMPM וטיב טעם. לפעמים דווקא שם תמצאו פתאום מבצע שווה על מוצר אחד שנמצא ברשימה שלכם. (אבל זהירות! לא להתפתות לקנות שם את שאר הדברים, שיעלו לכם ברוב המקרים הרבה יותר מאשר בסופר). כדי למצוא את המבצעים, אפשר כמובן להשתמש בעמוד הקישורים למבצעים שהכנתי.
6. אחרי התשלום בקופה – לבדוק את הקבלה!
סיימתם בשעה טובה את הקניה, קניתם רק מה שברשימה ושילמתם במזומן – ועכשיו הגיע הזמן למהר הביתה. רגע אחד!
מדהים אותי כמה אנשים לא טורחים לבדוק את הקבלה. אותם אנשים בודקים את החשבון במסעדה בשבע עיניים ונוזפים במלצר על כל שגיאה בחיוב על כוס המים, אבל לא מעיפים מבט אחד נוסף על הקבלה בסופר. אז יש לי חדשות בשבילכם – בקבלה בסופר תמצאו טעויות, והרבה.
לפעמים מדובר בטעות אנוש של הקופאית שהעבירה משהו פעמיים. לפעמים המחיר על המדף זול יותר מהמחיר ששילמתם בקופה. לפעמים קניתם מוצר במבצע מסוים, ובקופה המבצע הזה לא עבר. אל תוותרו! מצאתם טעות בקבלה? גיליתם ששילמתם מחיר מלא על מוצר שאמור להיות במבצע? גשו אל הקופה הראשית, ודרשו את ההחזר שמגיע לכם. גם אם זו טעות של 3 שקלים בלבד וגם אם הקופאית הראשית עושה לכם פרצופים. אני מעדיף לקנות קרמבו ב-3 שקלים האלה, ולא לזרוק אותם סתם כך אל תוך כיסו של בעל הסופר.
אז זהו, אם שרדתם את המגילה הזו עד לכאן – מזל טוב, אתם מוכנים ומזומנים להתחיל לחסוך – והרבה – בסופר. על כל אחד מהסעיפים הללו אפשר כמובן להרחיב עוד, ויש טיפים וטריקים נוספים שאותם אחלוק בפוסטים עתידיים – אבל בינתיים, כאמור, נסו את ההמלצות האלו למשך כמה שבועות לפחות – ולא תוכלו להפסיק.
ברכות על הבלוג המוצלח, נהניתי לקרא תובנות שהגעתם אליהם בעצמכם (עובד הכי טוב לאורך זמן) וכיף לשתף גם אחרים.
ובכל זאת, יש דרכים לקצר ולהגיע לחיסכון בכל תחום עם שיתוף פעולה…
ממליצה על שימוש באתר ובאפליקציה של פרייסז, שמקדמת את היוזמה שלך שלב אחד קדימה
http://www.pricez.co.il/
תודה על הברכות. אני מאמין שכל אחד צריך קודם כל להגיע להחלטה (שהוא רוצה לחסוך) בעצמו, ללמוד את השיטות שהכי מתאימות לו – ואז כמובן להתחיל להעזר בכלים נוספים ובאתרים כמו pricez.
ללא ספק הכי חשוב להגיע להחלטה זו ולהיות פתוח ללמידה מתמדת בכל תחומי המאזן האישי, עדיף מגורמים מקצועיים אובייקטיבים (לא גופים פיננסים מכווני רווח…)
בהצלחה!
הכל נכון, אבל ההתחלה לא טובה. לא קונים בסופר אם אין חלופה יותר זולה.
חלופות יותר זולות: שווקים פתוחים (במיוחד בימים הפחות פופולריים ולקראת סוף היום), חנויות של חרדים (במיוחד למי שאין לו בעיה לקנות בכמויות גדולות), חנויות של ערבים ושל רוסים (צריך להתרגל לסוגי המוצרים השונים).
בד"כ, יש חלופות יותר זולות לסופרים, ואפילו לסופרים הכי זולים. צריך רק לפתוח את העיניים ולחפש אותן (וגם לוותר על חווית הקניה לפעמים).
בהחלט. אני קורא לזה "קניות בסופר" כמושג כללי – אבל אני תמיד מנסה למצוא חלופות זולות יותר למה שנמצא ברשימת הקניות שלי, ולא בהכרח לקנות אוטומטית בשופרסל או אצל רמי לוי, נניח.
ועדיין, רוב האנשים קונים בסופרים הגדולים – אז לפחות שיעשו את זה נכון.
אנשים קונים הרבה יותר אוכל זבל משנדמה להם. בגלל שאין להם הרבה כסף הם בד"כ "מפנקים" את עצמם באיזה ממתק יקר, או חמישה, ומחסלים הכל תוך יומיים. העגלה שלהם מכילה גם מזון שאולי לא נחשב לאוכל זבל באופן רשמי אבל הוא ארוז, מעובד ומתועש, מלא סוכר, מלח וחומרים אחרים. רק מלהוריד את הדברים האלה מהעגלה הפרטית שלי חסכתי סכומים עצומים.
באופן אישי אני גם סבור שלא צריך לפוצץ את המקרר במוצרי חלב פרה, לרוב הציבור הם מסבים בעיקר בעיות עיכול בעקיפין או ישירות. אני מחזיק מעט יוגורטים טבעיים ומדי פעם גבינת עיזים אחת. אוכל פירות וירקות טריים, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים, עלים ירוקים, ביצים (במידה), ואחת לשבוע-שבועיים נתח בשר כלשהו, ללא שומן. מבשל בבית דברים פשוטים וקלים, מה שאפשר לאכול בלי לבשל אוכל נא.
בכסף שחסכתי בקניות הראשונות קניתי נעלי ריצה טובות ואני רץ בערבים בשכונה. כמה חודשים אחרי יישום כל זה, אני כבר לא מרגיש חנוק כלכלית והבריאות שלי מצוינת כמו שלא היתה מעולם. לא מתגעגע לשום זבל שמוכרים בסופר ולא מפרנס את התאגידים על חשבון הבריאות שלי.
כל הכבוד – גם חוסך וגם משפר את הבריאות באותה הזדמנות. אצלי זה בא לידי ביטוי כשהתחלתי להביא לעבודה אוכל מהבית במקום לקנות כל מיני באגטים יקרים ומשמינים.
מה לגבי העברת תקציב בין השבועות?
נניח אני מגיעה לסופר ורואה מבצע באמת שווה על מוצר שמחזיק הרבה זמן ואני קונה באופן קבוע. לא שווה לי במקרה כזה לקנות ממנו יותר אפילו אם זה חורג מהתקציב, ולהוריד את הסכום הזה מהתקציב של השבוע הבא, כי אז ממילא לא אצטרך לקנות את המוצר הזה?
במקרה כזה התקציב החודשי לא נפגע.
או שזה פתח להנחות בעתיד שימסמסו את כל השיטה?
אני עושה את זה לפעמים, אבל כמו שכתבת זה פתח לבלגן. אז הכלל שלי בדרך כלל הוא שאני קונה את המוצר במבצע "על חשבון" התקציב של שבוע הבא, רק אם הייתי קונה אותו ממילא בשבוע הבא, לכל המאוחר.
וגם אז כמובן חייבים בכל מקרה חייבים או לגלם אותו בתקציב של השבוע הזה, או להוריד את המחיר שלו מהתקציב הפנוי בשבוע הבא.
זה מאוד תלוי באופי ובמשמעת העצמית של הבן-אדם.
אני נוהג כך כל הזמן, כי בעיניי זה הרבה יותר חכם וחסכוני, וזה עובד >>עבורי<< (ורק במוצרים עם חיי מדף ארוכים, כמובן – חשוב!), כי כבר לאחר כמה חודשים זה מוסיף, נוסף על החסכון הגדול שכבר יש, עשרות עד מאות שקלים נוספים של חסכון.
כל בן-אדם ומה שמתאים לו.
והנה ניסוי מעניין: שנה ללא סופר.
http://www.guardian.co.uk/money/blog/2013/mar/28/goodbye-supermarkets-lived-year-without-multinationals
אני ממליצה לוותר לחלוטין על רשימת הקניות.
כשאני מגיעה לסופר או למכולת, אני קונה אך ורק את המוצרים שמוצעים במבצע, יהיו אשר יהיו.
אדם שיודע לבשל מסוגל, ברמת העיקרון, להכין ארוחה סבירה כמעט מכל דבר.
הסכום שאני מוציאה על אוכל מדי חודש הוא תלת ספרתי.