גם הורים עם ילדים יכולים לחסוך הרבה מאוד כסף בהתנהלות נכונה: איך לחסוך על בגדים, ריהוט, צעצועים ואוכל? ורד טוכטרמן מספקת מדריך מקיף
פוסט אורח: ורד טוכטרמן עם מדריך מקיף – איך אפשר לחסוך כסף גם כשמגדלים ילדים.
כשעולה הרעיון לחסוך בהוצאות שקשורות לילדים, קודם כל צריך להתגבר על תגובת הרפלקס האוטומטית שלנו – "מה, לחסוך על הילדים שלנו?"
אז ראשית, אנחנו צריכים סוויץ' מחשבתי: אנחנו לא חוסכים על הילדים שלנו, אנחנו חוסכים למען הילדים שלנו. כדאי לעצור ולשאול – מה חשוב יותר לילדים שלנו, חדר מלא צעצועים ממותגים יקרים או חיסכון ללימודים גבוהים? כשמנסחים את זה ככה, זה כבר נשמע אחרת לגמרי – אנחנו לא גוזלים מהם משהו שיכולנו לפנק אותם בו, אנחנו חוסכים עבורם כדי לספק להם סביבה טובה יותר ועתיד טוב יותר. ואם תוסיפו לזה את הערך החינוכי – טוב לגדל ילד לערכים כמו חיסכון, שמירה על הסביבה וצרכנות נבונה ומודעת – הרי שההורות החסכנית תעשה לילד שלכם רק טוב.
אפתח ואומר שאני לא מאמינה בשיטות חיסכון שדורשות עוד שעתיים-שלוש ביום. שיטות שדורשות כיתות רגליים בין חנויות, השקעת שעות בתפירה-מִחזור-הדבקה-צביעה, עמידה של שעות ליד הכיריים וכדומה מתאימות לאנשים מסוימים, אבל לרוב ההורים לילדים קטנים יש את עשרים וארבע השעות הרגילות ביממה, כשבדרך כלל הם זקוקים לשלושים לפחות, וכל דבר שידרוש השקעה של שעות נוספות לשם החיסכון פשוט לא יעבוד.
מי שמעוניין לקחת את החסכנות ההורית למקסימום יכול לעיין בעשרות (אני לא מגזימה) בלוגים בנושא Frugal Parenting שצצו בשנים האחרונות כפטריות לאחר הגשם (אני אוהבת במיוחד את הבלוג הזה, אבל הוא אחד מתוך רבים) – יש בהם כל דבר מהעצות הבסיסיות ביותר (ששווה לכל אחד להכיר) ועד מגוון של פרויקטים לבנייה/שיפוץ/גידול/תפירה עצמיים בבית.
אז בואו נניח שאתם הורים ממוצעים – כלומר, אין לכם זמן או אנרגיות להתחיל להשקיע הרבה שעות כל יום בחיסכון. נלך על הדברים הבסיסיים.
כדאי להפנים – בגדים משומשים זה טוב
ראשית, בואו נתחיל עם מנטרה מצוינת להורים: משומש זה טוב. נכון שנורא כיף לקנות לילד בגדים חדשים ונוצצים עם תוויות מחיר שגורמות לכם להתחיל לחפש משכנתא שנייה (או ראשונה, ברוב המקרים)? אז גם נורא כיף לפתוח שקיות ענקיות של בגדים שקיבלתם מבני משפחה ולגלות איזה אוצרות יש בפנים – ובנוסף, קיים גם הכיף שבידיעה שאתם תורמים לאקולוגיה של העולם שאתם חיים בו ושאתם לא תורמים כסף שאין לכם לידי בעלי הון. מוצרים לילדים נוטים להיות יקרים בלי שום פרופורציה לערכם האמיתי, ואין שום סיבה לבזבז את כל הכסף הזה.
רוב הדברים שתצטרכו בשנותיו הראשונות של הילד – בגדים, ריהוט, אמבטיה, עגלה וכולי – ישמשו אותו תקופה קצרה. במיוחד אמורים הדברים בבגדים, שבשנים הראשונות מתאימים לפרק זמן שבין שבועות ספורים לבין עונה אחת – ובתקופה הזאת, רוב הסיכויים שהילד שלכם לא יבלה את רוב זמנו בהופעות במסיבות עיתונאים או מסיבות קוקטייל, אלא בשינה-בכי-קקי-אוכל. אין שום סיבה טובה לבזבז הון על בגדים שהתינוק יפלוט עליהם במשך כמה שבועות לפני שיהיו לו קטנים. חבל לקנות את "חבילות הלידה" היקרות עד אימה שמציעות לכם החנויות כשהן מסתמכות על זה שאתם הורים צעירים ומתלהבים ומאמינים בסיסמה חסרת הביסוס ש"על ילד לא חוסכים".
מהיכן משיגים ציוד משומש לילד? מתחילים בהפצת הבשורה בין בני משפחה וחברים עם ילדים גדולים יותר. בדרך כלל הם ישמחו להיפטר מפריטים ישנים – בגדים, ציוד, צעצועים, לפעמים אפילו דברים מתכלים שנשארו כמו חיתולים ודברים דומים. לאחר מכן, מחפשים באתר אגורה (שמאפשר מסירת חפצים שאין בהם צורך לכל המעוניין בהם) – לעתים קרובות אנשים נפטרים שם מציוד משומש לילדים במצב טוב ומעלה.
מה בכל זאת קונים חדש?
מה לא מקבלים משומש אלא ממקור שאתם בוטחים בו לחלוטין? מושב בטיחות למכונית. למושבי בטיחות יש תאריך תפוגה והוראות שימוש, וחשוב שיהיו במצב טוב ותקין. עוד דבר שלא רצוי לקבל משומש – נעליים, עבור ילד שכבר התחיל ללכת. נעליים מתאימות את עצמן לצורת הרגל ולכן רצוי לקנות אותן חדשות. פחות או יותר בכל שאר הציוד אפשר להשתמש משומש.
מלבד אלה, אני ממליצה לקנות רק את הפריטים שאתם ממש לא מצליחים להשיג משומש – ועגלה, אם יש לכם דרישות מיוחדות (אם אתם גבוהים במיוחד או נמוכים במיוחד, גרים בסביבה שיש בה הרבה דרכים משובשות או הרבה עליות וירידות, וכדומה – שווה להתעניין אילו עגלות יתאימו במיוחד לצרכים שלכם). וכשאתם מגיעים לקנות ציוד בחנויות – עשו לעצמכם טובה ענקית והשוו מחירים. כיום כמעט לכל החנויות והרשתות יש אתרי אינטרנט ואפשר להשוות מחירים גם בלי לבזבז חצי יום בשיטוטים – והפערים לפעמים עצומים.
איך מוצאים מבצעים על מוצרי תינוקות וילדים?
בכל הנוגע לציוד קבוע או מתכלה לילדים ותינוקות, תמיד יש מבצעים, וכדאי לבדוק גם אותם. יש מגוון אתרים שמרכזים מבצעים וקופונים לתינוקות וילדים. אני נוהגת לעיין באתר שוגר בייבי כדי להתעדכן במבצעים, ומנויה על אתר הקופונים והמבצעים מאמי ביי – שני אלה הם לא היחידים, כמובן, ותמיד טוב להתעדכן ולחפש אתרים חדשים שצצים. אגב, באתרים האלה גם תקבלו הרבה פעמים מידע לגבי חבילות חינם ובונוסים לאחר לידה – ברשתות הפארם, למשל, יש חבילות חינם שאפשר לקבל פרק זמן מסוים לאחר הלידה ובהצגת תעודת זהות, ובהן דוגמיות מועילות של כל מיני מוצרים בסיסיים לתינוקות טריים.
כדי להבהיר עד כמה חשובים המבצעים: בכל התקופה שהילד שלי נזקק לחיתולים, קניתי חיתולים במחיר מלא אולי פעמיים או שלוש. לא משנה באיזה סוג של חיתולים אתם משתמשים (אני העדפתי סוג יקר יחסית, כי הם היו טובים משמעותית) – רוב הסיכויים הם שברגע זה יש עליהם מבצע באחת הרשתות הנגישות לכם, וההפרש במחירים הוא עצום (כסטנדרט, בסביבות שלושים-ארבעים אחוזי הנחה ביחס למחיר הרשום). כמובן, כל זה בהנחה שאתם לא בוחרים בחיתולים רב-פעמיים, שחזרו לאופנה בקרב בעלי המודעות הסביבתית – הם חסכוניים אפילו יותר (גם כשמכניסים לחישוב את עלות הכביסות), אבל לא מתאימים לכל אחד.
צעצועים – גם כאן אפשר לחסוך
פריט נוסף שמייקר מאד את ההורות הוא צעצועים. נחמד מאד שיש צעצוע יקר פה ושם (במיוחד אם מקבלים אותו במתנה… שווה לרמוז רמיזות עדינות לקרובי משפחה ולחברים), אבל עדיף לשים את הדגש על צעצועים שמפתחים את הדמיון ואת החושים מאשר על המחיר. מכירים את הקלישאה שככל שהצעצוע יקר יותר, כך סביר יותר שהילד יעדיף לשחק עם הקופסה שבתוכה הוא הגיע? זה נכון.
ילדים אוהבים לשחק עם בקבוקי שתייה ריקים (וגם כאלה שזורקים לתוכם קצת קטניות וסוגרים היטב את הפקק), גלילי קרטון של נייר טואלט ושל מגבות נייר, מקלות, כפיות, קופסאות ריקות, צינורות, סירים ועוד ועוד, כיד הדמיון הטובה עליכם ועליהם (וכמובן, תוך הקפדה על כללי הבטיחות הקבועים עבור ילדים, לפי הגיל). ילדים, ובמיוחד הקטנים שבהם, עשויים לאבד עניין בצעצוע מהר מאד – ובמיוחד בצעצועים יקרים שאופציות המשחק בהם בדרך כלל מוגבלות. דווקא הדברים הפשוטים, שאפשר לעשות בהם כל מה שרוצים, מרתקים אותם לזמן ממושך יותר.
גם אם אתם מעדיפים צעצועים קנויים, לא חייבים ללכת על היקר ביותר. לגו דופלו הוא אכן איכותי מאד – אבל ילד בן שנה וחצי-שנתיים ישחק באותה מידה של התלהבות בלבני בניין של חיקוי לגו זול. כל עוד הצעצוע בטיחותי, המחיר באמת לא משנה (חשוב להפעיל שיקול דעת כי יש צעצועים זולים שהם פחות בטיחותיים – חלקים קטנים שעלולים להישבר בקלות, למשל – אבל שימו לב שיש גם צעצועים יקרים כאלה. שיקול דעת חשוב תמיד).
היחידים שהמותג ישנה להם, בשלב הזה, הם אתם. וככל שתקדימו לחנך את ילדיכם שהמותג חסר משמעות ומה שחשוב באמת הוא הערך שמפיקים מהמוצר, כך רב יותר הסיכוי שהם יגדלו להיות צרכנים מודעים וחכמים גם בבגרותם.
אוכל לילדים – האופציות הזולות
ואחרון חביב, בואו נדבר קצת על אוכל. כשמדובר בתינוקות, ברור שהאופציה הזולה ביותר – והבריאה ביותר – היא הנקה. תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות – "פורמולה") היא דבר יקר. בכל מקרה שבו אפשר להניק, מומלץ להניק – ארגון הבריאות העולמי פרסם המלצה גורפת (כלומר, לכל מדינות העולם, ולא משנה כמה מפותחות הן) על הנקה עד גיל שנתיים לכל הפחות (כמובן, מגיל חצי שנה בערך מדובר בהנקה בנוסף למזון מוצק), כך שזו לא רק הבחירה החסכונית, אלא גם המומלצת בריאותית.
במצבים שבהם הנקה בלתי אפשרית (ואז כדאי לדעת שיש כיום בנק תרומות חלב אם למצבים כאלה) או שמחליטים לוותר עליה, נוצר הצורך להשתמש בתמ"ל. כאן אין לי הרבה עצות, מלבד חיפוש מבצעים – לפעמים הורים שילדיהם גדלו מעוניינים להיפטר ממיכלי תמ"ל סגורים שנותרו ברשותם, ומדי פעם אפשר להשיג דוגמיות (דרך אתרי חברות התמ"ל, ובערכות ליולדת שמציעים בפארמים השונים), אבל לרוב אין ברירה אלא לקנות, ודווקא בתחום הזה יש פחות מבצעים.
כשמדובר בילדים גדולים יותר, כבר אין עצות של ממש מלבד העצות השגרתיות עבור מבוגרים: אוכל שמכינים בבית מחומרי גלם טריים. זה לא רק זול יותר – זה גם בריא יותר, ומקנה לילד הרגלי אכילה טובים יותר לעתיד. כך, למשל, בשלב שבו הילד אוכל מחיות – אין סיבה שלא להכין לילד מחית בבלנדר או במיקסר יד, מכל ירק/פרי שאוכלים בבית. לא רק שזה זול יותר מקניית מחיות מוכנות, זה בריא יותר – המחיות הקנויות עוברות תהליכים שפוגעים בערך התזונתי שלהן, ופעמים רבות מוסיפים להן תוספות לא בריאות במיוחד, כמו סוכר, עמילן ותוצרי פירות וירקות לאחר עיבוד אגרסיבי.
כך גם לגבי המוצרים המיוחדים לילדים – מעדני חלב למיניהם (לרוב בתוספת נדיבה ביותר של סוכר), דייסות קנויות, דגני בוקר וכד'. לרוב מדובר במוצרים עשירים בתוספות לא רצויות מבחינה בריאותית (וקצת ויטמינים כדי שאפשר יהיה לכתוב את זה בגדול על האריזה), ויקרים בלי שום פרופורציה לערך התזונתי שלהם. ילדים שהורגלו לכך מקטנותם אוכלים בשמחה רבה דייסה ביתית, יוגורט לבן (באמת שלא צריך ממותק), ירקות ופירות וכל דבר אחר שהמבוגרים אוכלים. זה בריא בהרבה, וזול יותר בפער עצום.
לסיכום, הורות היא דבר יקר, אבל גם בה אפשר לחסוך, והרבה. זכרו – אתם לא חוסכים דברים מהילדים שלכם, אתם חוסכים עבור הילדים שלכם, ומחנכים אותם כצרכנים נבונים לעתיד. יש לכם טיפים נוספים? אתם מוזמנים להוסיף בתגובות.
- ורד טוכטרמן היא סופרת, מתרגמת ואם חד הורית לילד בן שנתיים וחצי. עוד עליה באתר שלה, חדר 314.
- ואל תשכחו את עמוד הפייסבוק של "השקל".
לדעתי אין סיבה לקנות צעצועים כלל. אלא אם מדובר בהורים נטולי משפחה וחברים בכלל, הצעצועים כבר יגיעו כמתנות ובכמויות לא קטנות. וילדים בכלל לא צריכים הרבה צעצועים.
לגבי פורמולה – אנחנו חילונים לגמרי, אבל מקפידים לקנות מטרנה מהדרין, במקום מטרנה רגילה.
המהדרין זול ב 5-7 שקלים לכל אריזה, ומטרנה גם מחלקים קופון הנחה של 5 ש"ח, כך שבאופן קבוע אני מצליחה לקנות מטרנה ב 47-48 ש"ח.
לגבי לגו וצעצועים – החיקויים הזולים מתסכלים מאוד – לא נצמדים זה לזה, עקומים או מתעקמים במהירות, לא מסתדרים עם חיקויי לגו אחרים. לגבי לגו – עדיף כל פעם לקנות ערכות קטנות ולחפש מבצעים. הצעצועים בדולר מתפרקים מייד, לפעמים לחלקים חדים ומסוכנים. עדיף להשקיע בצעצועים איכותיים, אבל לא חייבים את הערכות הענקיות.
לי דווקא יש אחלה ניסיון עם צעצועים זולים. לזאטוט יש, למשל, חיקוי-לגו זול שהוא משחק איתו המון. כמובן, כפי שציינתי בגוף הפוסט, צריך לבדוק את בטיחות המוצר לפני שקונים אותו, אבל זה נכון גם לגבי המוצרים היקרים.
בסך הכל, בגיל שבו שוברים, הורסים, נושכים, מאבדים ואפילו זורקים לפח (נדמה לי שכל ילד עובר את שלב ה"לזרוק לפח זה נורא מגניב, בואו נזרוק כל מה שלא מחובר למקום בלי שאף אחד ישים לב") עדיף שמה שייהרס יהיה צעצוע זול ולא החלק שאין לו תחליף מצעצוע שעלה המון כסף (קרה לנו כמה פעמים, ממש מבאס).
בנוגע לעגלה: לקנות שתי עגלות. יותר זול מאחת שעושה הכל.
על הראשונה להשיקע כמה שפחות. עגלת שכיבה טובה לחודשים הראשונים, ואחרי חצי שנה בערך מפסיקים להשתמש בה. השגנו אחת ממש בזול ביד2. ועברה מאיתנו הלאה, וכנראה עוד תחזור.
לשלב הבא, "טיולון", אפשר להשקיע יותר. זאת עגלה שתשאר אצלכם המון זמן. אנחנו קיבלנו במתנה משהו בטווח המחירים האצמעי (כ-1500 ש"ח). אני מניח שאם היינו קונים לעצמנו, היינו קונים משהו יותר זול.
עוד יתרון לעגלות הזולות – המשקל. העגלות היקרות באות עם שריון שכנראה נועד לעצור קליעים של נשק קל. ונכון שיש גלגלים, אבל מדי פעם צריך לעלות ולרדת מדרגות. ולהעמיס את העגלה לתא המטען, ולפרוק משם. העגלות הזולות הן רק בד, ושלד. וכהשזאטוט ילמד לתפעל את סכין החיתוך, כנראה שהוא כבר לא באמת זקוק לעגלה.