מוצרי היסוד שנמצאים בפיקוח, כמו ביצים, לחם חלב ועוד – יחסכו לכם הרבה כסף. חשוב להכיר אותם – ולהזהר מהטריקים של היצרנים והמוכרים
רוב האנשים שמעו, אני מניח, על הקונספט של "מוצרים בפיקוח". בקצרה, הכוונה למספר מוצרי יסוד (לחם, חלב, ביצים וכו') שהמחיר שלהם נמצא תחת פיקוח של משרד התמ"ת ומשרד החקלאות, והחנויות חייבות למכור אותם לכל היותר במחיר שנקבע ע"י הממשלה. (הן יכולות כמובן למכור בפחות אם ירצו – אבל בכל מקרה לא ביותר).
העניין הוא שלמרות הידע הזה, הרבה אנשים לא טורחים לברר במדויק איזה מוצרים נמצאים בפיקוח, ולא מקפידים לקנות דווקא את המוצרים האלה. וזה לא רק באשמתכם – החנויות והיצרנים עושים מאמצים גדולים לבלבל אתכם, כדי שתקנו מהם מוצרים דומים – אבל יקרים יותר – שלא נמצאים בפיקוח.
גם אני הייתי ממעט פעם לקנות את המוצרים הללו. לא רק בגלל שלא ידעתי – אלא בגלל שהם נתפסו אצלי תמיד כמוצרי יסוד "נחותים", משהו כזה שאף אחד לא באמת קונה חוץ מ"העניים" אולי. זו שטות גמורה כמובן. זה לא אומר שהתחלתי לקנות אשל (מי עוד אוכל אשל?), אבל זה כן אומר שאני מקפיד לקנות רק את החלב הבסיסי – זה שמחירו מפוקח. ואת הגבינה – רק המפוקחת במעדנייה. וכך בכל המוצרים שרלבנטיים במקרה שלי.
זהירות – מנסים לעבוד עליכם
ליצרניות ולסופרים יש כאמור אינטרס שלא תקנו מוצרים בפיקוח, כי את המוצרים הללו הם מחוייבים למכור בזול. לכן הם ישתמשו בטריקים שונים ומשונים כדי לגרום לכם לקנות את המוצרים היקרים יותר. למשל:
- חלב מועשר/מיוחד/מקציף/מזמר: החלב הטרי הבסיסי, גם בשקית וגם בקרטון, נמצא בפיקוח. המחיר של חלב טרי %3 אחוז שומן בקרטון עם פקק, למשל, עולה 6.27 ש"ח – ואסור לקחת מכם אגורה אחת יותר (חלק בשקית עולה אפילו פחות). חלב "מועשר" לעומת זאת, בסידן או בטעמים או בזהב – יכול להגיע גם ל-9 ואפילו 10 שקלים, לאותה כמות. אל תתפתו.
- מלח עם תוספות באריזות משוכללות: שקית עם 1 ק"ג של מלח שולחן תעלה לכם לכל היותר 1.97 ש"ח. ועדיין, אתם מתפתים לקנות קופסאות פלסטיק עם תמונות יפות, שעולות ביחס לכמות פי 3 ולפעמים פי 4 ממה שהייתם משלמים על המלח כשהוא ארוז בנייר. אז קנו את המלחיה מהפלסטיק פעם אחת – וכשהיא מתרוקנת, פתחו את המכסה שלה (כן, הוא נפתח עם קצת מאמץ) והנה, אפשר למלא אותה מחדש עם המלח הזול. ממש אין צורך לקנות את הפלסטיק במחיר המופקע כל פעם מחדש. (אה, והשכלול הזה של "מלח עם פחות מלח"? אנא מכם, פשוט שימו פחות מלח במקום להוציא יותר כסף על פחות מלח). גם מלח עם "תבלינים" הוא קונספט מוזר בעיני. קנו מלח ב-1.97, וקנו תבלינים בנפרד, זה הרבה יותר שימושי.
- לחם: כאן הסוגיה קצת יותר סבוכה. הממשלה בחרה למרבה הצער להכניס רק את הלחם האחיד לפיקוח. ולחם מחיטה מלאה יותר בריא – אבל גם עולה פי 2 ויותר. אז כאן אני כבר משאיר את ההחלטה בידיכם – אבל לפחות תהיו מודעים לעובדה שלחם אחיד (פרוס או רגיל) עולה הרבה פחות – וצריך לקחת את זה בחשבון כשמנסים לחסוך.
- ביצים מועשרות באומגה/ויטמינים/שקר-כלשהו: כמו עם המוצרים האחרים – גם בתחום הביצים, את הביצים הרגילות, אלו שבפיקוח ועולות 12.80 ש"ח לכל היותר (לגודל לארג'), חלק מהחנויות מחביאות בקצה המדף (או מביאות כמות קטנה, כדי שעד סוף היום כבר לא יישאר). הביצים המשוכללות לעומת זאת, עם התוספות השונות והמשונות, עולות כמובן הרבה יותר. אם אתם ממש רוצים אומגה או ויטמינים, יש מספיק מקומות לקבל כאלו בלי שטטגנו אותם קודם במחבת רותחת. ביצי חופש זה כבר סיפור אידיאולוגי, אבל גם כאן צריך לשים לב – לא כל מותג שקורא לעצמו "ביצי חופש", מבטיח שהתרנגולות אכן התרוצצו חופשיות בשמחה.
- גבינה צהובה: אני יודע, זה נחמד לקנות לפעמים גבינות צהובות עם שמות פיקנטיים וצבעים מוזרים. אם בא לכם להוציא עשרות שקלים על גבינה – בבקשה. אבל כשאתם רוצים לחסוך, תזכרו שגבינת עמק , אבל רק זאת שנמכרת במעדנייה, נמצאת בפיקוח, ועולה 4.52 ש"ח ל-100 גרם. (בחלק מהחנויות גם אפשר למצוא היום גבינות מתחרות, בדרך כלל של וילי פוד – שעולות לפעמים אפילו פחות).
חשוב: להכיר את המחירים ולהתלונן כשצריך
אז נכון, יש חוק, ולחנויות אסור למכור מוצרים בפיקוח במחיר יקר יותר. אבל זה לא מפריע לחלק מהפיצוציות, ולפעמים אפילו לרשתות הגדולות, להפקיע מחירים של מוצרים מפוקחים, בטעות או שלא בטעות. רשת טיב טעם למשל, קיבלה רק לאחרונה קנס גדול על הפקעת מחירי חלב בפיקוח.
אם אתם רואים בחנות מוצרים בפיקוח שנמכרים במחיר גבוה יותר מהמותר – תתלוננו. אפשר לעשות את זה כמובן מול מנהל החנות (אם זו רשת גדולה… בפיצוציה חשוכה לא הייתי ממליץ על זה, מטעמים מובנים), ואפשר גם להתלונן במשרד התמ"ת. לפעמים זה אפילו עוזר – לאחרונה, למשל, נערך מבצע אכיפה באזור הבורסה ברמת גן, בעקבות תלונה של לקוח בעמוד הפייסבוק של משרד התמ"ת.
ומה אם הגעתם לחנות, ודווקא המוצרים שבפיקוח "נגמרו", והמדף מלא במוצרים יקרים יותר? במקרה כזה, כמו עם מבצעים ש"במקרה" אזלו מהמלאי – צאו מהחנות. או לפחות, אל תקנו את החלופה היקרה יותר.
- את הרשימה המלאה של המוצרים שנמצאים בפיקוח והמחירים שלהם, תוכלו למצוא בקישור הזה.